Најновије

Интервју Бранка Ружића за „Политику“ Вести

Ненајављени сусрет лидера владајуће коалиције Александра Вучића, Ивице Дачића и Драгана Марковића Палме минулог викенда као да је донео нови импулс кампањи за председничке изборе која још није званично почела, али и указао на неке од линија „фронта“ које ће се држати до самих избора. После поменутог састанка на питање шта се променило, тј. шта СПС добија Вучићевим кандидовањем, Бранко Ружић, потпредседник СПС за „Политику“ каже:

„СПС је државотворна партија која доноси рационалне политичке одлуке, а све у интересу грађанки и грађана Србије. Модел нашег учешћа на председничким изборима биће утврђен спрам државног интереса. Персонално се нико у руководству не разликује у погледу традиције да СПС има кандидата на изборима. Председништво је акламацијом донело одлуку да је наш кандидат Ивица Дачић. Наравно, уколико вођени државним разлогом дођемо до сагласја са Александром Вучићем у вези са потенцијалним заједничким кандидатом спремни смо да и такав модел учешћа на изборима спроведемо у дело“.

Шта је договорено на састанку тројице лидера?

Одржан је први састанак на највишем нивоу и разговори ће бити настављени. Желимо победу, и то не само победу СПС-а или СНС-а већ победу за Србију и њену будућност. Свакако је за то потребно унапређење сарадње између две партије и обострано поштовање. Никада нисмо били склони да ризикујемо када је држава у питању.

Да ли је Дијана Вукомановић заиста толики значајан политичар и значајна подршка Вуку Јеремићу да је означавате једном од ретких грешака у кадровској политици „великог стратега“ Дачића, а Дачић објављује „рат“ Јеремићу ако се окористи њеним мандатом?

Колико је значајна политичка фигура Вук Јеремић, толико је и минорно значајна дотична политичарка. Не размишљамо о њој, нека се њоме баве они који су је прихватили, али би им било мудро да провере да није код њих по задатку. Са друге стране, отимање мандата који су својим гласовима изнедрили бирачи СПС-а, јесте разлог за жустар и одлучан одговор. Уколико неко жели ту врсту борбе са СПС-ом, требало би да поведе рачуна да не поломи зубе јер је СПС тврд орах.

Већ сте једном спомињали да је она „можда по задатку код Јеремића“. По каквом, по чијем задатку?

Време ће показати какав задатак и ко је диригент. Хвала јој што није код нас више.

Или се толико плашите Јеремића мислећи да би он стварно могао да вам узме и на изборима и у будућности битан део бирачког тела СПС-а?

СПС нема разлога да се плаши оних политичара који се селективно додворавају одређеној циљној групи у бирачком телу. Не можете као министар и „умерени националиста“ да имате пуно разумевања за тешке политичке одлуке деведесетих, да афирмишете и Дејтон, и Резолуцију 1244 и многе друге потезе, а да као опозициони кандидат брутално ударате по том времену. Наравно, у демократији је свака манипулација и лаж нажалост дозвољена, али грађани ипак врло добро знају ко је увек делио судбину народа и имао државотворну ноту, а ко је био, постао и остао политичар на рачун државе, или сада већ и неких других држава. Грађани нека дају своју оцену на изборима, а СПС ће свакако играти веома важну улогу у будућем времену.

Извор: Политика

Фото:  Newsweek

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *