Најновије

Интервју Предрага Ј. Марковића за „Политику“ Вести

Такозвани кратки 20. век почео је Првим светским ратом а завршио се падом Совјетског Савеза. У југословенски пројекат, који има скоро исте временске границе, Срби су уложили много, неки би рекли исувише.- Генерације Срба су веровале да ће Југословени постати јединствен народ, макар на мултикултурални, амерички начин. Оно што је Србима изгледало као братски загрљај, другима се често чинило као дављење.

Ове године обележава се век од Октобарске револуције, а идуће 100 година од оснивања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, односно Југославије. Та да два пројекта, социјализам и Југославија, обележили су већи део српског 20. века, истиче историчар проф. др Предраг Ј. Марковић.

Зашто мислите да су то два кључна датума за српску историју?

Највећи историчар двадесетог века Ерик Хобсбаум сматрао је да је такозвани кратки 20. век, почео Првим светским ратом, наставио се Октобарском револуцијом и завршио се падом Совјетског Савеза. Занимљиво, југословенски пројекат има скоро исте временске границе. У оба пројекта Срби су уложили много, неки би рекли исувише.

Ваш колега Коста Николић је у недавном интервјуу „Политици” истакао да је 20. век изгубљен за Србе, окрививши за то владајуће и интелектуалне елите које су стварале Југославију и социјализам. Да ли се слажете са њим?

Ја сам већи оптимиста од мог колеге и пријатеље Косте Николића. Неке земље успевају да потпуно преокрену своју судбину. Тако је пољска историја током већег дела прошлог века изгледала потпуно трагично, а онда се та земља крајем 20. века уздиже као једна од најуспешнијих држава у транзицији. У историји ништа није изгубљено док судија не свира крај. Само је питање ко је судија.

УСКОРО ОПШИРНИЈЕ….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *