Најновије

Дачић: Вучић треба да буде председнички кандидат Вести

Потпредседник владе и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је да Александар Вучић треба да буде заједнички председнички кандидат владајуће коалиције, ако се иде на победу у првом кругу.

Дачић је новинарима рекао да не зна шта ће Вучић да уради, да је на премијеру да донесе одлуку, али и да је став СПС да питању председничких избора треба опрезно приступити.

Навео је и да има негативно искуство са ранијим председницима који су, каже, неозбиљно приступили председничким изборима и зато их изгубили и да „ако се иде на победу, онда председнички кандидат треба да буде Вучић”.

Дачић је рекао да није реч о Томиславу Николићу лично, него о томе да ће резултати председничких избора имати велики одраз на укупну ситуацију у Србији, политичку стабилност и на судбину владајуће коалиције.

Констатујући да сва истраживања говоре да највећу шансу за победу у првом кругу има Вучић, Дачић је казао да не види разлог да владајућа коалиција има заједничког кандидата који не би могао да победи у првом кругу.

„Зашто би наша странка жртвовала свој идентитет тиме што би подржала некога ко не би победио у првом кругу. Моја порука је јасна, или ће Александар Вучић бити заједнички кандидат или можемо да рачунамо да неко некога подржи у другом кругу”, рекао је Дачић, који је раније рекао да ће се у том случају сам кандидовати.
Он је упитао зашто би цела владајућа коалиција требало да има последице због тога што је неко повређен тиме или има жељу да буде председнички кандидат, наводећи да нема лично ништа против било кога.

На питање какви ће бити односи у влади после председничких избора, Дачић је одговорио да је о томе рано говорити.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија не прихвата рехабилитацију усташтва макар то значило да са Хрватском не водимо дијалог, поручивши да Хрватска очигледно не жели да се бави дипломатијом, већ стварањем проблема.

Упитан о изјави шефа дипломатије Хрватске Давора Штира и отказивања билатералног сусрета, Дачих је на конференцији за новинаре поручио да смо се „веома растужили” што су они отказали билатерални сусрет, те да верује да је „цела Србија потресена због тога”.

„То је толико велики ударац за нашу дипломатија да не знам како ћемо то преживети. Шта они замишљају? Они очигледно не желе да се баве диплматијом и решавањем проблема, они желе да стварају проблеме. Нека стварају проблеме, ја нисам тај који ће ћутати на рехабилитацију усташтва, фашизма, нацизам”, каже Дачић.

Дачић каже да ми не можемо да пристанемо на рехабилитацију усташтва па макар нам цена била толико висока да они неће ни да се сретну с нама.
Упитао је и да ли то Хрватска очекује да ће неко у Србији да хвали Алојзија Степинца и усташки покрет из Другог светског рата, те навео да Хрватска може да диже споменике и Павелићу и Хитлеру.

„Али неће значити да ћемо ми то оправдавати, због тога да бисмо са њима водили дијалог, да треба да пљунемо на сопствену историју”, рекао је шеф српске дипломатије.

Додао је да њему не смета то што је Штир унук пуковника усташке војске, што је његов деда проглашен за ратног злочинца, што је његов деда био помоћник Макса Лубурића, за кога се наводи да је највећи злочинац који је командовао Јасеновцем.
Али, како каже, смета му што је Штирова државна секратарка рођена сестра усташког терористе који је отео авион 1976. на лету из Њујорка до Чикага и за то осуђен на 30 година затвора.

„Што они не поставе питање како је могуће да смо ми свих ових година добро сарађивали са Хрватском, све док нису почели да величају усташки покрет”, наводи Дачић.
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *