Најновије

Интервју Бранка Ружића за „Данас“ Вести

СПС је донео одлуку на седници Председништва пре Нове године да је сигуран председнички кандидат Ивица Дачић, а да смо отворени за разговоре о моделу заједничког кандидата СПС и СНС у складу са државним и интересима грађана. Имали смо први састанак са председником СНС и разговори ће бити настављени. Очекујемо да премијер Вучић у даљим консултацијама унутар своје странке у наредних седам дана донесе одлуку о моделу учешћа СНС на председничким изборима. Важне одлуке не доносе се спрам емоција и брзоплето, већ рационално и одговорно. Видећемо у ком правцу ће се ствари одвијати, али оно што је сигурно, после Вучића, који доминира, најјачи и најбољи кандидат из реда владајућих партија јесте Дачић, каже у разговору за Данас Бранко Ружић, потпредседник Социјалистичке партије Србије, одговарајући на питање да ли је владајућа коалиција коначно одлучила да ли ће имати једног председничког кандидата.

Који су то државни интереси због који једино Вучића можете да подржите и никога другог?

Уколико дође до коначног договора о председничкој кандидатури Вучића, СПС није у позицији да било кога подржава, већ да донесе заједничку победу на изборима за Србију и њене грађане. Многи су изазови који стоје пред Србијом, односи у региону, унапређење процеса европских интеграција, одбрана националних интереса на спољнополитичком плану, достизање социјалноекономске стабилности, рефлексија глобалних трендова редефинисања утицаја. Зато је од виталног значаја чињеница да ту и такву победу СПС и СНС могу лакше извојевати уједињени управо око стратешких одговора на све те изазове.

• Зашто политичку стабилност не може да обезбеди актуелни шеф државе Томислав Николић?

Актуелни шеф државе не смета СПС, јер да је то тачно господин Николић вероватно не би ни био шеф државе. Не заборавите да је однео победу 2012.године у другом кругу и уз помоћ не тако малог броја бирача СПС-а. Полако се петогодишњи циклус приводи крају и СПС као државотворна странка у 2017.години жели да помогне Србији да добије председника који ће доминантно победити већ у првом кругу. Није наша жеља да се водимо сујетама и неартикулисаним амбицијама неких, већ реалполитиком и државним разлогом. Стратешки договор не зависи искључиво од нас, али смо руку врло отворено пружили.

• Има ли нешто што, ипак, замерате Николићу као председнику државе?

Као грађанин Србије немам манир да критикујем или хвалим још увек актуелног председника своје државе кога су демократски изабрали носиоци суверенитета наше земље. Ту могућност ћу тек искористити уколико се догоди да садашњи председник поново постане кандидат, мада лично нисам претерано уверен у такав епилог, након неколико неуспелих и врло недоречених најава кандидатуре с његове стране. Када се то жели и може, то се јасно и каже.

• Зашто цела Србија данас ишчекује и зависи од неког, за СНС важног, истраживања рејтинга потенцијалних председничких кандидата?

Неозбиљно је банализовати читаву ситуацију и сводити је на било која истраживања. Такође, избори још увек нису расписани нити је званична кампања отпочела, тако да нисам склон да прихватим тезу о било каквом одуговлачењу. Наравно, уколико то доноси нервозу кандидатима на опозиционој страни који су прерано „закукурикали“, то се може и разумети јер постају свесни да ће метафорички „завршити у супи“, односно доживети пораз.

Дачић критикује Вука Јеремића да је ударио на бирачко тело СПС. Да ли зато што својатате неко бирачко тело нико не сме да се кандидује?

Једно је легитимна борба за гласове бирача са јасном политиком коју нудите. Међутим, оно на шта Дачић алудира јесте прекрајање изборне воље и отимање гласова путем трговине мандатима које свакако није освојио Јеремић, јер није колико се сећам ни учествовао на изборима.

• Некада сте тврдили да је Јеремић ваш политички пријатељ, а говоркало се и да сте му нудили партијску књижицу?

За то што кажете да се говоркало могу рећи да је класичан спин у функцији подизања значаја дотичног кандидата. Наравно, сваки спин на крају буде неуспешан. Не разумем категорију политичких пријатељстава, али оно што сам чуо од Јеремића јесте врло афирмативан став по питању Дачићевог професионализма и државотворног односа према реализацији виталних спољнополитичких циљева. То Дачићу свакако и даје за право да јасно критикује одступање од политика које је заступао пре кандидатуре Јеремић. Селективно поимање државне оријентације од случаја до случаја говори о неконзистентности и неодговорности и своди тог кандидата на ниво на пример салонског промотера политике ДСС-а из времена Коштуничиног импотентног национализма и то на нивоу неке од градских општина у „кругу двојке“.

• Да ли је СПС, како тврди Дијана Вукомановић, одлучио да безусловно подржи Вучића, упркос ранијим несугласицама, тек онда када је добро истрговао?

Немам заиста више намеру да својим коментарисањем, од периферних, ефемерних индивидуа које раде на жетоне и мењају своје мишљење „као Циганин коње“, стварамо слику у јавности да се ради о некоме битном. Бирачи су на прошлим изборима гласали за листу СПС-ЈС коју је водио Дачић, а не за дотичну побегуљу, или тек не за Јеремића.

• Спекулише се да вам је обећано место премијера и већи утицај у Влади Србије?

Сваки стратешки договор у коме учествујемо има државотворну ноту, мора бити базиран на обостраном поштовању и уважавању, и укључује свакако прерасподелу одговорности и утицаја у процесу реализације дефинисаних циљева. Ми не тргујемо, већ желимо да свој кадровски потенцијал који је и даље један од, или чак и најбољи у држави, подастремо Србији и њеним грађанима.

• Оно што заиста чуди, то је што и ви, као највећи критичар Вучића и СНС, данас лобирате за њега као заједничког кандидата. Да ли је због понуде која се не одбија?

Озбиљно се бавим политиком, нисам склон подизању на пијадестал нарцизма малих разлика када је државни интерес у питању. Лобирам искључиво за бољитак Србије и њених грађана и желим да СПС у грађењу тог бољитка игра доминантну улогу, односно ону коју и заслужује. Лично, увек сам спреман био, јесам и бићу да радим у интересу своје земље, а на те такозване спекулације не бих одговарао јер су заиста испод нивоа.

Поједини чланови СПС и даље инсистирају да странка зарад опстанка има свог председничког кандидата.

Понављам по ко зна који пут, СПС има свог кандидата, и нема било какве потребе за утишавањем или подизањем тона тим поводом. Своју коначну одлуку о моделу учешћа на изборима донећемо на седници Главног одбора, и она ће бити у интересу Србије и СПС-а. Постоје три опције које не зависе искључиво од нас: Вучић заједнички кандидат, Дачић заједнички кандидат, или Дачић кандидат коалиције СПС-ЈС. Четврта опција не постоји.

• Запослени у вашој странци и даље због дугова СПС чекају зараде и прете да ће бојкотовати изборе. Како ћете измирити та дуговања према њима?

Ради се о вредним, честитим и посвећеним људима који СПС виде као своју другу кућу, и нема ни говора о било каквом бојкоту. Свакодневно се предузимају мере на санирању и консолидацији општег материјално-финансијског стања и мишљења сам да ћемо у блиској будућности пребродити и ту препреку.

• Због чега се функционери СПС, који попут Душана Бајатовића месечно примају 2,5 милиона динара, не солидаришу бар мало са запосленима у странци?

СПС је озбиљно устројена организација и свако има јасно дефинисана задужења у погледу покривања одређених ресора. Сложићете се да медији нису место на коме би требали да се бавимо нашим унутарстраначким питањима. Само ћу вам рећи да сваки искрени појединац и функционер кога је изнедрила и измислила партија није никада остао дужан тој истој партији. Свако је спреман и даје допринос свим сферама функционисања.

• И док ви тврдите да је СПС озбиљна организација, неки сматрају да је у њој на власти ријалити фракција?

Немам коментар на несувисле тврдње политичких старлета.

• Чини се да руководство СПС гура своје чланове у загрљај СНС.

Чланство и бирачи СПС никад неће бити гурнути у било чији загрљај. Наше бирачко тело се идеолошки, програмски, културолошки и историјски разликује од бирачког тела СНС, и увек ће гласати за СПС и Србију. А логично је да интерес Србије буде заједнички именитељ и СПС-у и СНС-у.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *