Најновије

Конференција за новинаре Ивице Дачића Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одржао је конференцију за новинаре на којој је говорио о досадашњим активностима Министарства.

Министар Дачић истакао је да је почетком фебруара учествовао на 65. молитвеном доручку у Вашингтону, где је разговарао са новим државним секретаром Сједињених Америчких Држава Рексом Тилерсоном и том приликом га позвао да посети Србију. Министар се у Вашингтону састао и са сенаторима Роном Џонсоном, Крисом Марфијем и Роџером Викером, као и са представницима нове администрације и члановима Конгреса.

У овом месецу, министар Дачић је био домаћин у Београду министру иностраних послова Чешке Републике Лубомиру Заоралеку, потпредседнику Владе и министру унутрашњих послова Краљевине Белгије Жану Жамбону, председнику Народне Скупштине Републике Мадагаскар Жан Макс Ракотомамонђију, као и директору за Јужну и Централну Европу у америчком Стејт Департменту Метју Палмеру. Свакако важна посета јесте званична посета делегације Црне Горе коју је предводио председник Владе Црне Горе Душко Марковић, 3. фебруара 2017. године.

Наредне недеље министар Дачић биће домаћин министру иностраних послова Републике Аустрије Себастијану Курцу, министру иностраних послова Демократске Републике Конга, министру иностраних послова Краљевине Норвешке Боргеу Брендеу, 14. фебруара, а до краја месеца и министру иностраних послова Републике Естоније Свену Миксеру, који у Београд долази 21. Фебруара. Долазак министра иностраних послова Естоније биће добра прилика да се разговара о плановима Естоније током њеног председавања, пре свега када је реч о наставку нашег приступног процеса, проблемима у дијалогу са Приштином, али и о питањима регионалне сарадње, заједничкој спољној и безбедносној политици и мигрантској кризи.

У фебруару, шеф српске дипломатије учествоваће на 53. минхенској безбедносној конференцији, која је свакако један од важнијих међународних скупова и активности, а одржава се од 17. до 19 фебруара. На овој конференцији ће присуствовати велики број учесника, од којих су: шефови држава и влада, министри спољних послова и одбране, као и високи званичници међународних организација, према садашим потврдама биће 30 шефова држава и влада и око 80 министара спољних спослова и одбране.

„На конференцији ћу се састати са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом. Очекујем да кључне теме разговора буду наставак приступног процеса Србије и ситуација у региону. Такође заказани су и састанци са министрима иностраних послова Италије, Јужног Судана, Румуније, комесаром Ханом, представницима.

На позив словеначког шефа дипломатије, боравићу у званичној билатералној посети Љубљани, 22. фебруара 2017. године. Предвиђени су и сусрети са свим највишим словеначким званичницима, председником, председником Владе и председником Државног збора.

Генерални директор за суседску политику и проширење у Европске комисије Кристијан Данијелсон посетиће Србију 23-24. фебруара и обавити разговоре са бројним српским званичницим.

Представљаћу Србију на редовној седници СБ УН 27. фебруара 2017. на којој ће се разматрати квартални извештај генералног секретара УН-а о раду УНМИК-а. Том приликом, представићу нашу оцену актуелне ситуације на КиМ, деловања УНМИК-а, као и друга питања од значаја за српску заједницу на КиМ. Учешће на седници СБ УН представљаће прилику и за сусрете са генералним секретарем УН-а и представницима земаља чланица СБ УН“, истакао је министар Дачић.

На конференцији за новинаре министар Дачић је истакао да у Републику Србију без визе сада могу да уђу и бораве носиоци обичних пасоша из 72 земље, док је држављанима 122 земље и даље потребна виза. Држављанима Србије визе нису потребне за путовање у 64 државе, док је за 130 виза потребна.

Он је истакао да је потписан је Споразум између Владе Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, 5. новембра 2016, који је ступио на снагу 15. јануара 2017.

Такође, шеф српске дипломатије је нагласио да су предложени су закључење споразуми о укидању виза на обичне путне исправе са Републиком Индијом; на све врсте путних исправа са Јерменијом; на све врсте путних исправа са Малезијом; на обичне путне исправе са Грузијом; на обичне путне исправе са Азербејџаном.
На данашњој конференцији министар дачић посебно је нагласио да рехабилитација прошлости која је повезана са злочинима и геноцидима не може да допринесе унапређењу односа Србије и Хрватске.

Реагујући на изјаву хрватског министра спољних послова Давора Ива Штира, поводом критике због подизања споменика надбискупу Алојзију Степинцу, шеф српске дипломатије је рекао да разуме његову реакцију и то што Штиру смета што се он бори против рехабилитације ратних злочина и сарадника окупатора, а посебно против рехабилитације Независне државе Хрватске.

„У томе ме неће спречити никакав Штир. Не могу да побегнем од своје антифашистичке прошлости, али моји су се борили против фашиста, а његов деда је био усташки пуковник“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Показујући фотографију из 1944, када је Анте Павелића одликовао Степинца, Дачић је рекао да Степинац није то одликовање добио зато што је био „анђео мира“, него зато што је помагао геноцид и злочине против Срба, Јевреја и других.

„Хитлер је за Немце симбол зла, а немогуће је да су Павелић и Степинац симболи мира, херојства. С тим се никада нећемо сагласити. Ако је то услов да водимо дијалог с Хрватском, неће у Србији наћи никог да с ким ће водити дијалог.

„Човек не бира ни време ни место где ће се родити. То не сме да буде препрека у нашим односима, него свако мора да се усредсреди на тражење заједништва и онога што може да нас води напред. Рехабилитација ствари из прошлости која је повезана са злочинима и геноцидима сигурно нас не може водити напред“, истакао је министар Дачић.

Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија спремна да иде даље, али да нико не очекује да аплаудира рехабилитацији усташке политике.

„Питање је за Хрватску хоће ли да решавамо проблеме или да их даље усложњавамо“, рекао је Дачић.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.