Најновије

Интервју Ивице Дачића за „Српски телеграф“ Вести

Николићев рекет није прошао код Вучића, као што му није прошао ни покушај да му скине главу. Николићу би било најбоље да се окане уцена и часно се повуче, порука је Ивице Дачића, председника Социјалистичке партије Србије.

У разговору за Српски телеграф први потпредседник Владе истиче да не сумња у победу Александра Вучића, да је његова партија јединствена у подршци лидеру напредњака, али и да не очекује ванредне парламентарне изборе.

Оштро сте кренули на Николића.

Николић је покушао да рекетира премијера Вучића, што значи и целу Владу, у којој је СПС, који је небројано пута истицао да је заједнички председнички кандидат најбоље решење. Да тај договор није постигнут, владајућа коалиција би имала више кандидата за председника, што би урушило и саму Владу. Једини кандидат који је добио подршку свих странака из власти јесте Вучић.

Можда је Николић мислио да он заслужује ту подршку…

Николић је мислио само на фотељу. То му је важније од Србије. То показује сваким потезом који повуче, уценама…

Зашто се љутите, човек би да сачува посао…

Човек има 65 година, време му је да се часно повуче. Треба да одустане од кандидатуре јер неће урадити ништа, само ће наштетити Вучићу.

А шта ако прихвати место премијера, па вам буде шеф у Влади?

Ма какав шеф?! Да сам на Вучићевом месту, Николић не би био ништа. Хтео је да скине Вучићеву главу! И сад треба да буде награђен, да добије место премијера. Да се ја питам – никада!

Па шта би могао онда да ради, коју бисте му ви функцију дали?

Нека се договори са Вучићем, али без уцена и ултиматума. Ако се не уразуми и изађе на изборе доживеће убедљив пораз. Па чак му и његов син Радомир није дао подршку јер схвата да је од останка на функцији пречи интерес Србије. Једини који то може да уради јесте Вучић, његова победа гарант је наставка реформи и стварању модерне и јаке државе.

Неко би сада рекао да му не дате премијерску фотељу јер сте се ви на њу намерачили?

Глупости! Већ сам рекао да нећу бити премијер. Већ сам био на тој функцији.
Чак ни када би вас Вучић замолио?
О томе нисмо разговарали. Сигурно нећу урадити нешто што би нарушило јединство Владе.

Дакле, прихватили бисте.

Ова влада постигла је изузетне резултате. За економске мере добили смо похвале из читавог света. Сви заборављају да је Србија била пред банкротом и да смо успели не само да зауставимо пропадање већ да кренемо напред. Поред тога, Србија никада није била цењенија у међународним круговима него што је данас.

Један део за Владу прича да ради по диктату Москве, други по диктату Брисела, Берлина и Вашингтона…

Радимо само у интересу Србије. Пријатељи су нам потребни у целом свету. Хоћемо да будемо исток западу и запад истоку. Али то не значи да је Србија било чија марионета нити да је могуће да нас сврставају на једну или другу страну. Повратак остатка режима ДОС уништио би све постигнуто, Србија би била заустављена.

Они тврде супротно, да са вама долази пропаст?

Те приче им неће проћи. Имали смо пре годину дана изборе. Јесте ли заборавили резултате? Не могу ни они да преваре народ. Знају људи да су спремни милиони евра за рушење власти која је легитимно изабрана на изборима. Грађани неће дозволити повратак лопова и тајкуна на власт. Такви више никада неће владати Србијом.

Очекујете ли ванредне парламентарне изборе?

Не мислим да ће их бити, нема потребе за тим.

Неке новине пишу да и код вас у СПС има оних који нису за Вучића…

То су неистине. То су приче појединаца који би да унесу раскол у СПС. За то су дебело плаћени.

Па због тога Бранко Ружић и Милутин Мркоњић „случајно“ нису дошли на седницу када сте гласали о подршци Вучићу на изборима.
Немa ту никакве приче ни места за инсинуације. Обојца су били на службеном путу. СПС стоји искрено и јединствено иза подршке Вучићу.

И Ружић и Мркоњић?

И њих двојца.

Шта је са Пламенком Лаћарац, која није дала подршку кандидату СНС?

Прво да објасним да је нисам видео у сали када смо гласали. То не значи да хоћу да сакријем чињеницу да је неко из СПС био против Вучића. Неки медији су покушали да злоупотребе ту чињеницу да би направили раскол. Е па нису успели. Њено изјашњавање је последица лоших односа са напредњацима у њеној средини, што желимо да поправимо у наредном периоду. Пламенка и ја смо се заједно обратили медијима, што довољно говори да нема раскола нити ће она имати било каквих последица јер је гласала по свом убеђењу.

Извор: Српски телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *