Најновије

Из интервјуа Ивице Дачића љубљанском “Дневнику” Вести

Потпредседник Владе и министер спољних послова Ивица Дачић рекао је у интервјуу за љубљански “Дневник” да темпо преговора Србије за чланство у ЕУ не одражава њен стварни напредак у реформама и регулисању односа са суседима.
Он се пожалио на могућу хрватску „блокаду“ тог процеса.
„Задовољан сам нашим приступом преговорима, али нисам задовољан бројем затворених и отворених преговарачких поглавља. Чини ми се да темпо отварања преговарачких поглавља не одражава реално стање, колико је заправо Србија сама направила, већ колико су чланице сагласне. Хрватска нас је крајем прошле године блокирала и немам илузија да се то неће поновити“, рекао је Дачић.

У интервјуу за љубљански лист Дневник Дачић је рекао да је Србија опредељена за дијалог, али да не може пристати да је неко понижава без разлога и аргументације.

„Желимо да се несугласице превазиђу мирним, политичким и дипломатским путем, као у случају Приштине и Сарајева“, рекао је Дачић и позвао Хрватску да се дистанцира од појава рехабилитације усташтва и НДХ.

Дачић на предстојећим председничким изборима у Србији очекује уверљиву победу Александра Вучића у првом кругу и одржавање политичког јединства.

„Треба нам јединство и то може осигурати само Вучић, својом победом у првом кругу председничких избора“, рекао је он.

Дачић је навео и да је „оно што се дешава на Косову и Метохији у супротности са вредностима ЕУ“, оценивши да би Приштина могла да дестабилизује регион својим непромишљеним потезима.

„Када говоримо о ситуацији у нашем делу Европе, морамо нажалост да и даље користимо реч ‘крхка’, посебно имајући у виду Косово и Метохију. Србија се залаже за конструктиван дијалог и решавање отворених питања искључиво политичким и дипломатским средствима“, изјавио је шеф српске дипломатије за словеначки лист.

Извор: Б 92, фото: љубљански „Дневник“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *