Најновије

Интервју Ивице Дачића за „Курир“ Вести

Лидер СПС и министар спољних послова Ивица Дачић каже да није пророк Тарабић и да не може да зна хоће ли наследити Александра Вучића на месту председника Владе. Неозбиљно би било да каже да би волео да седне у премијерску фотељу, али је сигуран да би са те позиције одлично сарађивао са Вучићем после његове победе на председничким изборима. У разговору за Курир открива зашто се љутио на социјалисте и због чега су његове партијске колеге најгоре трачаре, али и зашто Томислав Николић није ни за какво жаљење.

Јесте ли успели да убедите своје гласаче да заокруже Вучића?

– Грађани Србије су и прошле године на парламентарним изборима рекли коме дају подршку. И то огромном већином. Па ми смо партнер Вучићу и напредњацима већ пет година. То је политика за коју се не залажемо од јуче. Ми нисмо супарници, ми смо партнери. А видећете после избора да ли сам успео или не. Верујте ми да ми је много теже било да убедим чланство када сам ушао у коалицију са Тадићем.

Чиме сте намирили највеће опозиционаре у својим редовима?

– Немам ја, бре, било кога да намирујем. То што је СПС партија у којој свако има право да изнесе свој став не значи да су опозиционари. СПС није једноумље. На моје другове сам се љутио јер су се понашали као најгоре трачаре. И зато што оно што мисле нису говорили тамо где је место за то, на страначким органима. Али одљутио сам се јер су се поправили.

Јесте ли избацили Срђана Драгојевића из чланства СПС као што сте најавили?

– Па он је сам отишао. Избрисан је из евиденције чланова.

Шта мислите, да ли је Драгојевић нагло променио мишљење или је само искренији откад се с вама политички разишао?

– То ћете ипак морати да питате њега.

Како вам се свиђа Јеремићева кампања?

– А како може да ми се свиђа? Да ми се свиђа, подржао бих њега, а не Вучића. Он и нема кампању и програм, он само напада Вучића.

Да је Миленко Јованов ваш функционер, шта бисте му рекли после оног саопштења о Наташи Јеремић?

– Урадио бих исто што и Вучић. Премијер је одмах осудио поступак, али и с правом указао да се нико не буни када нападају чланове његове породице. У једном делу српске јавности на делу су стално двоструки аршини. То је лицемерно.

Да ли вам је жао Томислава Николића?

– У политици не постоји реч жаљење. И зашто би, уосталом, Николић био за жаљење? Мислим да је Николић схватио колико је за Србију у овом тренутку важно да се настави политика напретка за коју се сви заједно залажемо.

Како сте разумели његово обраћање у Арени?

– Његов говор је био искрен, рекао је оно што је мислио. И мислим да је то поштено. Пружио је подршку Вучићу, с којим је и направио СНС.

Где га видите за годину дана?

– То ипак није питање за мене, већ за Томислава Николића.

Да ли бисте сели у премијерску фотељу?
– Већ сам, ако се сећате, а то није било тако давно, био у премијерској фотељи. То ко ће шта да буде у Влади, о томе ћемо после председничких избора и победе Александар Вучића. Шта ви сада хоћете, да вам кажем: „Волео бих да седнем.“ Па то је неозбиљно, а ја сам ипак озбиљан и искусан политичар. Задовољан сам местом министра спољних послова и том послу сам се посветио.

Да ли замишљате себе у премијерској фотељи по други пут?

– Не замишљам. Нисам ја пророк или Тарабић па да знам шта ће да буде.

Како мислите да ће ствари функционисати на релацији премијер-председник у случају да Вучић добије председничке изборе, а вама допадне врућа фотеља у Немањиној?

– Била би то одлична сарадња, у најбољем интересу Србије и наших грађана, као и до сада. Али одлука о томе је на Вучићу.

Да ли и ви држите књиге оволико дуго као ваш кандидат?

– Вучићев спот са библиотекарком је метафора да се обећања држе. А с друге стране је и забаван. Скреће пажњу, а то је добро.

Ваш син Лука први пут има прилику да гласа. Јесте ли имали неки савет за њега?

– Лука тек у јулу стиче право гласа, али не треба Луки савет, заокружио би број шест, он је био са мном и супругом у Арени, јер то значи да ће он и његова генерација имати бољу будућност.

Јесте ли и ви подлегли феномену Прелетачевића?

– Симпатичан је момак, али политика је ипак озбиљан посао.

Ко вам од политичких актера најчешће диже шећер?

– Па ако мислите на опозицију, они и не могу да ме изнервирају. Тотално су небитни.

Извор и фото: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *