Најновије

Интервју Ивице Дачића за италијанску агенцију „Ансу“ Вести

Ситуација на Балкану, потенцијалном „бурету барута“, нажалост је крхка и деликатна, али је Србија одлучна да сва отворена питања решава дијалогом, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у интервјуу за италијанску агенцију „Ансу“.

Дачић је истакао да, када седите на таквом бурету барута, онда имате само две могућности: или да запалите фитиљ и одлетите у ваздух са свима другима, или да брзо решите сва отворена питања путем дијалога.

„Србија је веома јасно изабрала другу опцију“, додао је Дачић, наглашавајући снажно ангажовање Београда на очувању стабилности западног Балкана, региона који стално потресају тензије и турбуленције.

Почев од Косова, где Срби живе „под сталним притиском и претњама“ .

„Србија поштује постигнуте договоре, што Приштина не чини, док се код Европске уније, која посредује у дијалогу, не види било какав притисак у том смислу на косовску страну“, каже он.

Када је реч о Босни и Херцеговини, Дачић наводи да, упркос гесту добре воље премијера Александра Вучића од пре две године у Сребреници, где је био мета физичке агресије, муслиманска страна сматра да је „сама и игнорише друге националности“ које чине БиХ.
Што се тиче Хрватске, све је очигледнија жеља да се „поново преиспита и вреднује усташки режим“, додао је он.

За Дачића, све то не помаже помирењу и стабилизацији у региону.

„Сви смо суседи и надам се да ће превагнути интерес за заједничку будућност“, рекао је Дачић, наглашавајући да Србија очекује конкретно јачање регионалне сарадње на самиту западног Балкана у Трсту 12. јула.

Што се тиче односа Србије и Италије, он је изјавио да је оптимиста и гледа са ентузијазмом на њихову будућност.

Дачић је указао да је Италија један од највећих инвеститора у Србији и међу првим партнерима у трговинској размени.

Шеф српске дипломатије такође је захвалио Италији због снажне и доследне подршке путу Србије ка ЕУ.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *