Најновије

Интервју Ивице Дачића за “Вечерње новости” Вести

У НЕДЕЉУ нас очекује тешка и неизвесна борба. Уверен сам, међутим, да ће на крају победити Александар Вучић, јер би сваки други исход био коцкање са будућношћу земље и њеном стабилношћу. Србија не сме да допусти другу шансу за фронцле ДОС-а које би је овог пута дотукле!

То у разговору за „Новости“ поручује лидер социјалиста и први потпредседник Владе Ивица Дачић. У предвечерје предизборне тишине он процењује шансе противничких кандидата, открива како ће славити изборни тријумф Вучића, да ли жели повратак у премијерску фотељу.

* Зашто мислите да ће бити тешко када сва истраживања проричу убедљиву победу првог човека напредњака?

– Не бојим се ја воље народа и бројки, него могућих потеза опозиције које смо имали прилике да виђамо после прошлих парламентарних избора. Све што имају упрегли су да нашкоде Вучићу. Не бирају средства. Нападају му породицу, у недостатку јасне и профилисане политике.

* Мислите ли да је то довољно за преокрет на биралиштима?

– Наравно да није. Али, у таквој атмосфери антагонизма и такмичења лишеног политичког фер-плеја, где се практично тражи глава једног човека, може доћи до дестабилизације државе. Нисам баш сигуран да то неки унутар опозиције, али и споља, управо и прижељкују.
* Ко су ти?

– Зна народ ко су. Узлетели су на диму изнад запаљене Скупштине 5. октобра. Иза њих је остала пустош, као најезда скакаваца да је прошла Србијом. На једној страни имамо стабилност, сигурност, континуитет, а на другој деструкцију, пометњу… Нису то неки нови ликови каквим желе да се представе. Гласањем за Сашу Јанковића, Сашу Радуловића и Вука Јеремића гласа се и за Бориса Тадића, Чеду Јовановића… Гласа се за политику која каже да смо ми криви што нас је НАТО тукао, за политику која тражи да признамо Косово и разградимо Републику Српску, која је по њима геноцидна творевина. Насупрот њима стоји Вучић. Он је кандидат народа, а не странке. Зато гласно позивам своје социјалисте и оне који би гласали за мене, да гласају за њега.

* Да ли тиме практично потписујете стечај у СПС? Многи су вас и у вашој партији оптужили да се утапате у СНС…

– Такви не лију сузе за мојом странком него им је жао што ће Вучић да победи, а заједно са њим и сви ми. Једногласно смо донели одлуку да подржимо Вучића. Наступамо заједно са нашим партнерима из СНС јер је то у најбољем интересу Србије. У тиму смо који је спасао Србију од банкрота, отворио 55 фабрика, 130.000 радних места и 138 километара новог ауто-пута. Створили смо пријатеље и на Истоку и на Западу. Једноставно, желимо Србију која ће да игра у Лиги шампиона, а не у зонској лиги. Понављам, Србија може да буде јака само колико је стабилна, а може да буде стабилна само ако Вучић победи.

* Како сте умирили бунтовнике у својим редовима? Прича се да ће Ружић бити министар у новој влади…

– О томе није било речи. Нити сам ја ту да било кога намирујем. У нашој партији сви имају право да изнесу свој став, али то не значи да постоји унутрашња опозиција. Љут сам био на неке зато што оно што мисле нису говорили на страначким органима него у јавности. Али то је сада иза нас.

* Хоћете ли после председничких избора поново ускочити у премијерску фотељу? Наводно је то готова ствар…

– Нити смо о томе разговарали нити ме то занима. Усредсређен сам једино на Вучићеву победу. Иначе, задовољан сам местом министра спољних послова и том послу сам максимално посвећен. А, то шта ће ко да буде у влади, о томе ћемо после Вучићевог тријумфа.

* Како бисте сарађивали са Вучићем, ако би он постао председника ви премијер? Да ли би вас политички „прогутао“?

– Ваљда се по мени види да сам тежак за гутање (смех). Шалу на страну. Убеђен сам да бисмо и даље одлично сарађивали. Али одлука о томе је на Вучићу.
* Својевремено сте успех на изборима славили уз бакљаду и трубаче.Шта сте сада припремили?

– Шта ће ми трубачи када умем да певам.

* Јесте ли спремили репертоар за недељу?

– Ја сам увек за песму. Она нас је одржала.
* Ваш син Лука постаје пунолетан. За кога ће гласати и јесте ли му припремили чланску карту СПС?

– У јулу стиче право гласа, али сам сигуран да би заокружио број шест. Можда се и опроба у политици. Али тек када се ја повучем.
Извор: Вечерње новости

Фото: Беоинфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *