Најновије

Интервју Бранка Ружића за Телеграф Вести

Сада ће уследити ти разговори, наравно, ту је председник Републике Александар Вучић властан да одреди мандатара. Не поставља се питање, да ли је у потенцијалу, капацитету, визији и искуству, Ивица Дачић неко ко би свакако могао да обављу ту функцију, коју је већ обављао – каже Ружић у интервјуу за Телеграф.рс

Ми то никада нисмо постављали (да Дачић буде премијер) као услов, нити ћемо то постављати, већ желимо да функционишемо као тим и да свој кадровски потенцијал ставимо на располагање Србији и новој Влади и да заједно са својим стратершким партнером СНС-ом, урадимо све што можемо за бољитак ове државе, рекао је у интервјуу за Телеграф.рс, Бранко Ружић, потпредседник СПС.

 

Његова свака реч, твит и коментар се у јавности тумаче из више углова. Сматрају да је политичар, који који сме све да уради и каже. Изгледа да су поједине страначке колеге преузеле његов рецепт. У том смислу, како коментарише ситуацију у странци, али и владајућој коалицији? Да ли ће се вратити на неку државну функцију, али и да ли ће његова странка добити већи удео у власти, само су нека од питања, која смо поставили Бранку Ружићу, потпредседнику СПС.
Као што сам рекао у најави, више пута су Ваше изјаве тумачене у јавности као атак на коалиционог партнера, односно СНС?
– Постоје разни спинови, покушаји да се неке ствари извуку из контекста. Оно што је сигурно, да никада нисам био опозиција како Србији, тако ни својој странци, ни коалиционом партнеру, са којим имамо стратешку сарадњу и реализујемо те стратешке циљеве за све грађане Србије.

Можда су се наслови променили. Медији су једна драгоценост сваког друштва, и ако неко жели да на другачији начин представи нешто што је неко други рекао, ја немам ништа против. Знам шта желим Србији и шта желим кроз капацитет и функцију коју обављам у странци да урадим и помогнем. Чинио сам то и раније, чиним данас, чинићу и сутра.
Данас, после председничких избора, стиче се утисак да су односи између две странке, СНС и СПС, никад бољи?
– Рекао бих да је заједнички именитељ обе странке, не само Србија, него државни разлог. Ми смо говорили о томе, да је државни разлог присутан као опредељујући фактор, на који начин би изашли на те председничке изборе. Мислим да смо донели визионарску одлуку, да умемо да антиципирамо ствари.

Мислим, да они покушаји разних протеста, након грандиозне победе Александра Вучића, као заједничког кандидата, доказ да смо донели праву одлуку. Такође, мислим да је јачање савеза СПС и СНС веома значајно за Србију,као што је значајно да се СПС по ко зна који пут доказала као незаобилазан фактор политичке стабилности у Србији.

Очекујем да преузмемо и виши степен одговорности у прерасподели, како одговорности тако и утицаја у кормиларењу овог брода, односно новој Влади, а све у циљу реализације стратешких циљева.
Међутим, поједини функционери СПС, у првом реду Новица Тончев износе оцене да ће се СПС “утопити” у СНС и да су социјалисти “изгубили” своју политику? Како коментаришете ту његову тезу?
– Немам манир да полемишем са ставовима својих партијских колеге. Не желим да коментаришем ни нешто што није утемељено у чињеницма. Те бојазни просто нема, јер они који се баве политиком и анализом политичког битисања СПС, просто знају да 27 година постојања СПС рађа једну армију традиционалних бирача, бирачког тела које је опредељено за оно што СПС представља у политичком животу Србије.

За то смо имали најбољи доказ у овој грандиозној победи Александра Вучића, где смо заиста дали велики допринос. Али, мислим да су још бољи доказ да СПС, не само да чува свој бирачки фонд и да га унапређује – локални избори – који су одржани после председничких избора, на којима смо наступили самостално. У Врбасу смо освојили 22 одсто гласова, у Оџацима 18, у Ковину 15, у Зајечару 10 и онда се неко досети да прича о утапању.

Није могуће утапање, јер је заједнички именитељ просечног бирача СПС и СНС – бољитак Србије, али се ми као бирачи и функционери и политички и програмски у неким стварима разликујемо. То је сасвим демократски и нормално. Мислим да смо се окупили око најважнијег циља, јер је Србије једна, а политичких партија много.
Има ли генерално незадовољства у СПС?
– Природно је да у свакој организацији и систему, има по некада доза незадовољства, које може да буде креативни фактор у изналажењу неких бољих решења. Ми на страначким органима нотирамо свако незадовољство и сагледавамо могућност како то да разрешимо.

Заиста је важно да смо на терену, у неуралгичним срединама, где је сарадња између СНС и СПС била нарушена, због разних специфичности и сујета локалних функционера, покренули процес реинтеграције најзначајније политичке партије за сваки ниво власти, од локалног, преко покрајинског до републичког, дакле СПС-а у функционисање тих локалних самоуправа.

То доказује да је нама, али СНС, на првом месту Србија и да је тај државни разлог обједињујћи фактор и то се на најбољи начин показало на председничким изборима.

Сада је на реду избор новог премијера. Према кладионицама, које су пословично јако добро обавештене, највећи фаворит је Ивица Дачић. Како Ви то коментаришете?
– Да имам хиљаду евра да уложим ту би се зарадило око 600 евра. Кладионичарски када бих гледао, ишао бих на неког на кога је квота много већа. Али, да се не бавимо шалама и спекулацијама.

Ми нисмо имали разговоре на ту тему на званичним састанцима руководстава двеју странака. Превасходно је било, у тој тешкој борби, изнаћи модел како победити на председничким изборима. Мислим да смо то веома успешно урадили.

Сада ће уследити ти разговори, наравно, ту је председник Републике Александар Вучић властан да одреди мандатара. Не поставља се питање, да ли је у потенцијалу, капацитету, визији и искуству, Ивица Дачић неко ко би свакако могао да обављу ту функцију, коју је већ обављао.

Ми то никада нисмо постављали као услов, нити ћемо то постављати, већ желимо да функционишемо као тим и да свој кадровски потенцијал ставимо на располагање Србији и новој Влади и да заједно са својим стратершким партнером СНС-ом, урадимо све што можемо за бољитак ове државе.
Када говоримо о тим састанцима на којима је договарана стратегија, да ли постоји или је постојао договор „Вучић председник – Дачић премијер“?
– Никада није било тог модела, једино што егзистира и постоји то је савез, односно пакт, Вучић-Дачић, који даје резултате већ пет година. Мислим да смо на спољнополитичком, унутрашњем, економском, социјалном и политичком плану урадили много. Односно, да су њих двојица неспорни лидери, који умеју да кормиларе у мору свих проблема који стоје пред нама.

То је нешто што је гарант једне још ефикасније Владе. Видећемо, како ће се то персонално одразити у смислу састава, али мислим да је тај састав мање важан у односу на оно што та Влада треба да настави да ради. Толико изазова постоји, изазова у региону, кризних жаришта, да би био величанствен успех сачувати наше друштво, да се у њега не прелију разне политичке нестабилности и проблеми и да сачувамо наш дигните као држава и очувамо лидерски потенцијал регионалне сарадње.

Али, морамо да разумемо, да је уз поштовање свих других, важно поштовати сопствено достојанство.

Дачић је више пута после избора говорио да се ће се залагати за веће учешће СПС у власти. Да ли можемо да очекујемо да ће социјалисти добити још неко министарско место?
– Никада не сагледавам политику Србије као пијацу. Мислим да је много важније, како у једном успешном систему, тај систем још више унапредити. Што се тиче тих шрафова, који могу унапредити тај систем, а то је Влада Србије, сигуран сам да СПС, а то није нескромно рећи, поседује сијасет добрих кадровских асова који могу да одговоре на све те изазове.

У том смислу, наравно да је логично да се статешко партнерство између СПС и СНС рефлектује и на тај начин. Очекујем да ћемо свакако заједно са СНС-ом определити модел на који ћемо још више унапредити нашу сарадњу и бити инволвирани у реализацију свих тих

У том смислу, да ли можемо да очекујемо Ваш повратак у извршну власт?
– Заиста нисам размишљао о тим кадрирањима, нити сам разговарао са било ким. Увек сам спреман да своје потенцијале и знање понудим Влади Србије или било коме, ко жели да се нешто уради за бољитак наших грађана, али то није приоритетно питање.

Споменули сте током разговара регион. Недавно сте били на Космету. Како видите садашњу ситуацију, у светлу недавних изјава албанских лидера, али и предстојећих избора у Покрајини?
– Морамо сагледати контекст у којем се одређене изјаве дају, али се чини да су изјаве несувисле, неодговорне и не воде помирењу и сагледавању заједничког именитеља неке заједничке будућности, већ нас враћају у времена и године које су нам “појели скакавци”. То је неодговорност политичара на Косову и Метохији.

Рамуш Харадинај није могао да замисли бољу ствар да му се догоди, него да буде притворен у Француској. Његова странка није имала појединачно више од 6-7 процената подршке. Он је сада тамо постављен на пиједестал жртве и борца за људска права, а притом знамо да је под његовим вођством почињено сијасет скарадних ратних злочина.
Без обзира што ће он бити симбол једне политике, која ће бити продавана на тржишту пред ове изборе на КиМ, не верујем да ће та политика завредити енормно високу пажњу. У сваком случају уз његове коалиционе партнере, који нису наивни, на другој страни имате једну политичку опцију, која је можда умеренија и прихватљивија за неки будући наставак дијалога, који је веома важан због српског становништва на КиМ, ЗСО и других ствари које су дефинисане Бриселским споразумом, и такође имате и Самоопредељење, које није ушло у неку коалицију и које може однети један кредибилан број гласова.

Брзо ће се ти избори завршити и мислим да је улога Брисела веома важна. Бриселски споразум није потписан само између Београда и Приштине, него уз учешће Брисела. Брисел носи велику одговорност, не само по питању односа Београда и Приштине, већ и поводом повампирења усташтва у Хрватској и потенцирања тога од стране неких политичких партија које у дефициту програмских начела посежу за једним суновратом у прошлост.
Мислим да је наша обавеза да алармирамо увек Брисел и ЕУ, да поведу рачуна шта раде државе чланице, попу Хрватске и шта се дешава на територији КиМ, али шта се дешава у Албанији. Немојте сметнути са ума да је Еди Рама, неко ко говори о потенцијалном решењу у виду “Велике Албаније”. Да ли су то пробни балони, да ли то неко жели да направи једно ресктруктурирање на простору Западног Балкана, немој да ми гледамо у пасуљ. Ми имамо обавезу да штитимо наш Устав, наш интегритет, наше достојанство, али схватите да тај Еди Рама има опозицију која је против њега и која жели да бојкотује изборе.

Мислим да је то контекст у коме морамо да сагледамо оно што се дешава и по питању парламентарних избора на КиМ и и у Албанији. Зато је важан хладнокрван и мудар приступ. Добро је да премијер и изабрани председник Александар Вучић има један такав приступ и са друге стране је важно да инсистира на очувању достојанства наше државе и њених грађана.

Током одговора на моје претходно питање, више пута сте поменули Брисел. У Косовској Митровици се те изјавили да ће се процес нормализације односа између Београда и Приштине завршити потписивањем правно обавезујућег документа. Да ли ће то бити финални услов за приступање Србије ЕУ?
– То што сам рекао није никаква новости и то пише у Бриселском споразуму. Али сам рекао и оно што медији нису пренели, а то је да постоји низ корака које приштинске власти морају да предузму да би могле уопште да сањају да дође до тог правно-обавезујућег уговора, што такође аутоматски не значи да ће Србија икада признати ту самопроглашену независност Косова.

Мислим да време ради за нас, То је оно што не схватају приштински политичари и мислим да ће доћи време када они ће зажалити због онога што су говорили сада или 2016. године, зажалити што повампирују Олбрајтову, Вокера и Ахтисарија. То су људи који представљају отелотворење једне планетарне неправде која је учињена нашем народу и држави и људи који су третирани од стране нове администрације САД као сушти цивили.

Њихови потези ће свакао бити предупређени нашом активном позицијом као државе и зато изражавам велику подршку председнику Вучићу, који је на време указивао на оно што може да нас задеси.

У сваком случају, они хватају последњи воз, да би себе заштитили, јер ће Специјални суд за злочине почињене на територији КиМ почети да функционише. Ту је главни мотив да се одрже ванредни парламентарни избори на КиМ, како би они, под фирмом политичких функција, за које се надају да ће да освоје, заштите себе од те правде. Правда је спора, али достижна.

Шта је Ружић, некадашњи потпредседник ФК Партизан рекао о дешавањима у српском фудбалу, међусобним оптужбама водећих клубова и апелима црно-белих да се не вређа премијер Вучић, читајте у посебној вести и погледајте у видеу.

Извор, фото, видео: Телеграф

Категорије: Вести|Интервју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *