Најновије

Милићевић на састанку председника парламената централне и источне Европе у Варшави Посланичка група

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић учествује на састанку председника парламената централне и источне Европе, који у Варшави организује Парламент Пољске, а теме конференције су: улога националних парламената у међународној политици, безбедност региона, сарадња на развоју инфраструктуре осе север – југ, вредности које одликују централну и источну Европу.

Потпредседник Ђорђе Милићевић је на конференцији, говорећи као први говорник у оквиру првог панела – Улога националних парламената у међународној политици нагласио растући значај парламентаризма и парламентарне дипломатије у глобалном контексту. Подвукао је да се Република Србија залаже за заједнички, свеобухватни и уједињени приступ савременим изазовима попут економске кризе и нестабилности, миграција, тероризма, глобалних климатских промена, чему Народна скупштина Републике Србије даје посебан допринос. Потпредседник Милићевић је нагласио кључну позицију парламената у демократским друштвима, као и њихову важну улогу у унапређењу и одржавању међународног мира и безбедности путем међупарламентарног дијалога.

Потпредседник Милићевић је у оквиру конференције имао сусрет са председником Републике Пољске Анджејем Дудом, као и руководством Одбора за европске послове Парламента Пољске.

Такође је реализован састанак са председником Парламента Грузије Иракли Кобахидзеом. На састанку је истакнута спремност на унапређење укупних билатералних односа и интензивирање парламентарне сарадње на највишем нивоу, као и на нивоу радних тела. На састанку је потврђена важност поштовања принципа територијалног интегритета и суверенитета држава. Са наше стране, упућена је захвалност Грузији због непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Такође су представљени реформски процеси и спољно-политички приоритети Републике Србије.

На конференцији учествују председници парламената домаћина Пољске, потом Босне и Херцеговине, Грузије, Мађарске, Молдавије, Црне Горе, Румуније, Украјине, потпредседници парламената Србије, Азербејџана, Албаније, Бугарске, Хрватске, Летоније, Литваније, Словачке, као и представници парламената Турске и Грчке.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *