Најновије

Милићевић: „Улога националних парламената у међународној политици“ Посланичка група

Поштовани председици парламената,
Уважени потпредседници парламената,
Даме и господо,

Дозволите ми да упутим честитке Парламенту Пољске поводом изврсне организације овог скупа, као и захвалност због указаног гостопримства.

Задовољство ми је што имам прилику да вам се обратим у име Народне скупштине Републике Србије како због великог значаја и релевантности тема о којима овде говоримо, тако и због највише компетенције учесника овог скупа. Сматрам да су састанци у парламентарној димензији веома важни, јер се ту директно сусрећу ставови представника грађана у чијем интересу ове теме и разматрамо, презентујемо њихове ставове и заједнички тражимо решења на многа актуелна питања.

Желео бих да изразим задовољство због доброг избора и актуелности теме „Улога националних парламената у међународној политици“. Прво, зато што наглашава улогу коју парламенти као носиоци законодавне власти и представници грађана имају, а затим и зато што подсећа и подвлачи важност парламената на међународној сцени.

Поштоване колеге,
Замајац модерном развоју парламентарне дипломатије су дале глобализација, јачање парламентаризма и мултилатерализма, модерне комуникације и отвореност парламената. Због тога, парламенти кроз своје билатералне и мултилатералне канале редовно размењују искуства, настоје да усагласе ставове и усвоје циљеве и смернице.
Имајући у виду растући значај парламентаризма и парламентарне дипломатије у глобалном контексту, желим да нагласим да парламентарна компонента односа представља важан аспект у решавању бројних актуелних изазова савременог доба. Свет се данас суочава са бројним изазовима попут економске кризе и нестабилности, миграција, тероризма, глобалних климатских промена и др. који прете да промене досадашње стање ствари и захтевају како одговоре, тако и дијалог свих нас, заједничко залагање и солидарност у циљу очувања заједничких вредности. Ова питања се не могу посматрати одвојено јер утичу на све нас и имају вишеструке последице, што указује на повезаност, испреплетаност и међузависност наших држава.

Желим да посебно нагласим да се залажемо за заједнички, свеобухватни и уједињени приступ изазовима са којима се све наше државе суочавају, јер тако најбоље штитимо и интересе сваке појединачне земље. Република Србија солидарно учествује са суседима и европским земљама, као и партнерима на глобалном плану у изналажењу адекватног решења за сва регионална и глобална питања. Одлучни смо да у интересу мира и безбедности наставимо са конструктивним приступом решавања свих актуелних изазова.

На том путу морамо да наставимо са јачањем демократије и развојем наших институција, као и да даље развијамо нашу сарадњу јачајући дух солидарности и разумевања међу народима. Парламенти услед своје кључне позиције у демократским друштвима имају важну улогу у унапређењу и одржавању међународног мира и безбедности, јер путем међупарламентарног дијалога унапређују сарадњу међу државама и народима, чему је Парламент Републике Србије потпуно посвећен.

Народна скупштина Репулике Србије, Уставом дефинисана као “највише представничко тело и носилац уставотворне и законодавне власти” која јачањем парламентарне дипломатије развија међународну сарадњу, у циљу очувања и развоја мира, добросуседских односа и равноправне сарадње са народима и државама, како нашег региона, тако и са свим народима и државама света.

Поштоване колеге,
Сматрам да је у будућности извесно даље јачање парламентарне дипломатије и улоге парламената у међународним односима, што поздрављам, као и улогу парламентараца као непосредних представника грађана у широком спектру међународних активности у циљу повећања узајамног разумевања и сарадње између својих земаља.

У уверењу да ћемо ми, парламентарци, дати свој допринос јачању места и улоге парламената у међународној политици, захваљујем се на могућности да се обратим и желим успешан рад.

Хвала.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *