Најновије

Интервју Бранка Ружића за „Блиц“ Вести

Месецима говорите да СПС заслужује већу улогу у власти. На шта конкретно мислите? На место премијера, више министарских функција, руководеће положаје у јавним предузећима?
„Пре свега, Србија заслужује доминантнију и плодотворнију улогу СПС-а у кормиларењу друштвеним процесима. Нарочито након бриљантне, убедљиве и историјске победе нашег заједничког кандидата, председника Вучића, захваљујући којој је СПС по ко зна који пут у новијој историји доказао да је кључ за политичку стабилност.

Модел наше улоге биће препознатљив након формирања владе, али свакако ћемо бити део победничког тима коме је пут трасирао новоизабрани председник Републике“.

Да ли мислите да би СПС требало да добије место премијера?

„Ми не сагледавамо бављење политиком кроз визуру политичке трговине. Наравно да странка поседује огроман кадровски потенцијал за сва места на свим нивоима власти, али нам је жеља да зарад државотворне оријентације дамо свој потпуни кадровски допринос на оним местима на којима ћемо постићи најбоље резултате за грађане. Да ли то укључује и место премијера, зависиће од свеобухватних консултација озбиљних и одговорних политичких лидера, пре свих председника две најјаче странке, СНС и СПС“.

Последњих дана политичари из СНС понављају да би тој странци требало да припадне место шефа Владе,. Да ли је то пресудан аргумент?

„Тај аргумент је политички легитиман са аспекта снаге, специфичне тежине и доприноса СНС реформама. На другој страни, шири обухват, сагледавање државног разлога антиципирање решења за нове изазове пред којима се Србија налази могу довести и до другачијег али свакако претходно усаглашеног решења“.

Лицитира се и вашим именом, прича се да ћете поново у Владу. Да ли је то нека врста надокнаде за одсуство критике на рачун СПС и СНС, које траје већ дуже време?

„Не бавим се лицитирањем, нити неаргументованом критиком. Никада нећу бити против Србије, и то је констата мог схватања одговорног односа према грађанкама и грађанима. Уколико могу да будем „надокнада“ за бољитак земље, спреман сам да помогнем“.

Спекулише се да после Дачића, Ана Брнабић има највише шанси да преузме кормило у Влади. Да ли је Србија спремна да добије прву жену премијера?

„Врло је назахвално бавити се хипотезама. Међутим, начелно никада нисам против тога да стручни, квалитетни кадрови и кадрови са визијом који припадају нежнијем полу понесу одговорност за најважније функције у држави. У конкретном случају још више имам слуха за један такав епилог када знамо да је право на различитост у српском друштву још увек у неким структурама табу тема. О ком нивоу кормила ће бити реч, ускоро ћемо сазнати“.

Шта мислите, какав ће Вучић бити председник? И колико његова сенка може бити терет новом премијеру?

„Улогу новоизабраног председника видим као светионик који ће својим ауторитетом добијеним од грађана бити гарант свих успешних подухвата на унутрашњем плану. Човек који добије више од два милиона гласова у Србији нити сме нити може бити терет или сенка извршној власти“.

Борис Тадић каже да ће Вучић наставити аутократски да управља и да су сви актери у власти само његове марионете. Ако уђете у Владу, хоћете ли бити слободни да јавно критикујете њен рад, али и шефа државе ако прекорачи надлежности?

„Не бих коментарисао ту жалосну политичку фигуру. Уколико буде имао смислене критике, свакако ће бити добро за демократију у Србији да их изнесе. А што се тиче другог дела питања, изгледа као да сте помешали бабе и жабе и да не схватате да ја нисам опозициони лидер, већ потпредседник владајуће странке“.

Приближавају се београдски избори. Какав је ваш лични став, да ли би СНС и СПС требало да имају заједничку листу?

„Модел нашег учешћа у овој захтевној изборној утакмици биће опредељен спрам стратешког циља. Циљ је да СПС и СНС однесу победу. Очекујем да СПС ускоро крене у предизборне активности“.

Партизан је узео дуплу круну, а томе су претходиле оптужбе и спекулације да је политика умешала прсте. Мислите ли, као страствени навијач, да је време да се клубови коначно приватизују?

„Честитам Партизану, играчима и навијачима дуплу круну. Честитам и нашим традиционалним супарницима из комшилука на великој борби. Што се тиче приватизације и модела по коме би то требало спровести у дело, мој став је одавно познат. Сматрам да би то био лек за српски фудбал“.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *