Најновије

Интервју Дејана Раденковића за подгорички „Дан“ Вести

Интервју Дејана Раденковића за подгорички „Дан“

Дејан Раденковић, члан Председништва Социјалистичке партије Србије , оценио је за „Дан“, да је великоалбански национализам највећа претња миру на Балкану. Разговор са овим функционером СПС , рођеним на Косову и Метохији, почињемо природно питањем о стању у јужној српској покрајини.

– Стање на Косову и Метохији оптерећено је етничким анимозитетима и екстремизмом. Српско становништво је већ 17 година без заштите и на удару је албанских екстремиста. Срби су показали изузетну кооперативност, учествовали су на изборима, ушли у косовски систем и за узврат нису добили ништа. Добили су на папиру Заједницу српских општина и већ четири године их косовске албанске власти замајавају и не дозвољавају им да формирају ЗСО. Утисак је да врло снажна струја екстремиста у косовској власти не жели Србе на Косову и Метохији, да жели етнички чисто Косово и да им највише смета што власти у Србији по сваку цену желе договор. Највећа претња балканском миру је великоалбански национализам и екстремизам. Европска унија на све то не реагује адекватно. Сједињене државе још увек се не противе великоалбанском екстремизму иако имају јасну визију колико је тај микс етничког и верског екстремизма опасан, посебно веза са ИСИС-ом.

Да ли су власти у Србији спремне да одговоре на тај „косовски“ изазов?

– Власти у Србији чине све што је и њиховој моћи. Инсистирају на дијалогу, принципијелно га воде, помажу економски српску заједницу на Косову и Метохији. Влада Србије је у деликатној ситуацији, води најмоћнију земљу у региону ( Србија је војно надмоћна, има најозбиљнији економски потенцијал, политички је консолидована и стабилна) а опредељена је да сва питања решава мирним путем. Сада је у позицији да одговара на измишљене оптужбе из Приштине да је највећа опасност за регион Руско-српски хуманитарни центар у Нишу и „руски мигови“. Сада је бриселски дијалог блокиран због избора на КиМ. Све се пролонгира у недоглед и то се одражава на положај српског живља у Покрајини.

Економија Србије се, чини се, стабилизује. Као магистар економије и човек из привреде, да ли мислите да српска економија иде правим путем?

– Србија је ушла у снажне , али болне реформе. Државна каса је консолидована, спречено је беспотребно осипање средстава, уведен систем штедње, покренут је процес привлачења страних инвестиција који има најбоље резултате у региону. Без сумње реформски курс је заузет. Али је то трајни процес који са собом носи многа искушења – адаптацију образовног система пре свега, реиндустријализацију, озбиљне и детаљне краткорочне и дугорочне планове, анализе потенцијала… Али, пре свега , непходна је политичка стабилност.

Односи Црне Горе и Србије?

– Ти односи ће увек ићи узлазном линијом. Грађани Црне Горе и Србије говоре истим језиком, имамо исте циљеве – да живимо у миру и да напредујемо, да будемо део европске породице, да сачувамо своју традицију – а имамо на шта да будемо поносни. Ко је год покушао да завади Србију и Црну Гору – није добро прошао и никада то није било у интересу ни Црне Горе, ни Србије. Данас, када велике силе поново на балканским просторима активирају инструменте за заштиту својих геостратешких интереса, вероватно ће покушати да изазову нове анимозитете између Црне Горе и Србије. Велику одговорност сносе политичке елите две земље и оне то могу и морају спречити.
Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *