Најновије

Још више пажње посветити развоју недовољно развијених средина Посланичка група

Новица Тончев, народни посланик Посланичке групе Социјалистичка партија Србије, на Деветој посебној седници Народне скупштине, у расправи поводом избора Владе Републике Србије:

„Поштовани председавајући, колеге посланици, уважени кандидати за чланове Владе, ову прилику и време које имам на располагању ћу искористити да, у кратким цртама, дам неколико сугестија и предлога за које верујем да ћемо ми као вредни људи и ви као људи на одговорним функцијама у Влади Србије у предстојећем мандату да размотримо.

У питању су проблеми које сам уочио, мање као посланик, а више као човек коме грађани Сурдулице скоро десет година указују поверење, а и као привредник који од 1988.године води своје предузеће. Лично верујем да ће Ана Брнабић бити добар премијер, јер сам се у то уверио прошле године када је предложила измене Закона о финансирању локалних самоуправа, где је бољом расподелом локалних прихода од пореза на зараде заштитила све општине, а посебно неразвијене.

Такође, предлажем да се у наредном периоду, као премијер, још више бавите мерама пореске политике, посебно код неразвијених општина. Замолио бих вас и да размотрите и одређена пореска решења која се, нпр, успешно примењују у Италији. Знате да у Италији имамо богати север и сиромашни југ и молим вас да посебно обратите пажњу на економску политику у неразвијеним општинама, посебно на југу и истоку наше земље.

Ових дана смо у медијима видели и читамо, а и неколико посланика, па и ви сами сте рекли и навели општину Смедеревска Паланка, колико су пара потрошили. Долазим из једне сиромашне општине и могу да вам покажем извод на рачуну општине Сурдулица, на коме данас има око милион евра, односно сто и нешто милиона динара, а можете да се уверите и лично, и они који посећују општину Сурдулица и гледаоци крај малих екрана, знамо шта је урадила општина Сурдулица.

Општине долазе до банкрота из два разлога. Један од разлога је то што су нам смањена средства са републичког нивоа, а повећане надлежности, а друга ствар је не

домаћинско понашање одређених председника општина и градова.

Када сам већ код локалне самоуправе и државне управе, хоћу да говорим мало о смањењу радне снаге, односно о закону о максималном броју запослених.Ми знамо да је 2009.године усвојен закон lex specialis о смањењу броја запослених у локалним самоуправама. Међутим, могу да вам кажем да сви који су тада остали без посла, без обзира што је све урађено по закону, вредновању и све што је било потребно, сви су захваљујући судским пресудама враћени на посао и локалне самоуправе сада плаћају тај нерад, плаћају доприносе, као и камате.

Зато вас молим да код смањења радне снаге треба обратити пажњу, а као искусан човек који води општину, могу да вам кажем један пример. Општина Сурдулица је имала масу за плату негде око 8 до 8,5 милиона 2008. и 2009. године, док није изашао овај закон. Сада имамо око 15 милиона, јер смањењем радне снаге ми морамо да ангажујемо доста агенција преко којих се плаћају разни порези, доприноси, а и плате радника који нам недостају.Тако да добро треба извагати, односно направити математику шта је повољније и како смањити радну снагу.

Такође, треба водити рачуна, сада је преузео ваш ресор мој друг Бранко Ружић, око коефицијената за обрачун плата, посебно плата запослених у локалним самоуправама који су завршили средњу школу.Деси се пример да коефицијент са ценом рада некада износи мање од минималца, а који смо по закону дужни да исплаћујемо.Рачунам да ће, мој друг Бранко Ружић, на томе радити, а ми као искусни људи смо ту да му помогнемо.

Добро је што ће Влада Србије такође добити и министарство за европске интеграције, јер је то начин да боље функционише сарадња по питањима ИПАРД пројеката прекограничне сарадње.Долазим из једне општине где је сада реализовано инвестиција око пет милиона евра, управо из ИПАРД пројеката.Важно је такође да се добро уради ревизија.Имам један пример како је ревизорска кућа казнила општину Сурдулица са 47.000 евра и то без права жалбе и без икаквог папира.Овде хоћу сада и будућу министарку за европске интеграције да подсетим, као и министарку правде, да не може нико да узме новац локалној самоуправи, а да локална самоуправа нема право никакве жалбе, односно никакво правно средство око тога.

Зато вас молим да се око овог поведе рачуна.Такође молим министарку за европске интеграције да следећи пут прими људе из општине Сурдулица да би овај проблем разрешили, јер 40 хиљада евра је велика пара за једну неразвијену општину.

Пред министарком правде је такође велики посао у наредном периоду, а то је да ослободи тужилаштво и судије од утицаја политике.

Што се тиче Министарства одбране хоћу да позовем новог министра одбране. Знамо да је у Сурдулици уложено много пара око реновирања касарне, односно око војног комплекса који стоји празан и замолио бих министра одбране да у следећем периоду размотри како би оживео касарну у Сурдулици.

Што се тиче Министарства здравља мислим да је веома важно да се спречи одлазак лекара из Србије, а такође и из Сурдулице где на бироу имамо око 30-ак лекара. Прочитао сам вест да Немачка тражи око 1500 лекара из Србије, да даје плату око 2000 евра.Ми као држава сигурно ту плату не можемо да понудимо, али Министарство здравља мора хитно да припреми предлог за решење овог проблема, иначе неће имати народ ко да нам лечи, јер људи неће тако тежак посао да раде за 500 евра.Залажем се за, а знам да сте и ви министре за то, да се повећају плате лекара и да се упосле наши лекари.

Такође имамо проблем блокада око појединих медицинских центара, а ми из локалне самоуправе помажемо медицинске центре, али имамо проблем око финансирања, да кажу да нижи орган власти не може да финансира виши, односно локална самоуправа не може да финансира министарство и због тога имамо проблема око функционисања здравствених центара. Надам се, а и верујем вама министре, да ћемо тај проблем решити.

Брзо завршавам, само имам још око Министарства спорта, где хоћу да честитам нашим спортистима који су освојили награде у појединим спортским организацијама, а ја као спортски радник се залажем такође за колективни спорт, и хоћу ту да се поради мало на закону о приватизацији, на закону о финансирању клубова. Такође молим министра полиције да нам помогне око обезбеђења разних спортских догађаја.

Пошто ме колеге убрзавају да скратим говор, хоћу само да поздравим формирање Министарства екологије и да нам помогнете на пројекту који је финансирала ЕУ, а то је канализациони прстен на Власинском језеру који ће да помогне цео крај и развој и запошљавање нових људи.

На крају, подржавамо Владу Србије на челу са новом премијерком и желим вам велики успех, јер успех вашег рада је успех и нас посланика који гласамо за вас“.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *