Најновије

Гостовање Ивице Дачића у Дневнику РТС-а Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Србија не бежи од своје одговорности и да ће урадити оно што је потребно за отварање поглавља у преговорима са ЕУ, али да грађани треба да знају каква је предвиђена динамика Европске уније за пријем нових чланица. Истакао је да ће Србија у односу са Македонијом применити принцип реципроцитета.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да у Европској унији почињу преговори о буџету за наредних седам година, као и да је постављање питања уласка нових чланица у овом тренутку веома важно, јер треба знати да ли ће ЕУ у свом буџету предвидети средства за то.
„Наш народ треба да зна каква је динамика и да ли ЕУ рачуна на наш улазак и која би то била динамика. Наравно да нико не може сада да каже тачно која ће то година бити“, навео је Дачић уочи данашњег сусрета председника Србије са председником Европског савета Доналдом Туском.
Указао је да Србија има једну специфичност која отежава њен положај, а то је да све што радимо у европским интеграцијама је, на неки начин, условљено развојем дијалога са Приштином.
Шеф дипломатије је истакао да је за Србију значајна подршка других држава на европском путу, као и да ће урадити оно што је потребно за отварање поглавља.
„Ми себе не ослобађамо одговорности да отворимо и затворимо поглавља, а то значи да хармонизујемо наше законодавство, друштвени систем са европским вредностима. Овде говоримо о политичкој одлуци која након тога треба да уследи, о томе када ће бити пријем нових чланица у ЕУ“, каже Дачић.
Напомиње да су Србија и Црна Гора највише одмакле у процесу преговора са ЕУ, као и да Србија у свом европском путу мора да штити националне интересе.
„Нама је потребан српски пут у Европску унију“, напоменуо је министар.
Одговарајући на питање да ли Самит у Трсту види као замену за евроинтеграције, Дачић каже да се Србија не плаши регионализације.
„Неке друге земље које потичу из наше бивше земље се плаше да то није неко обнављање Југославије“, тврди Дачић.
Сматра да је потребно да земље региона отворено сарађују и износе ставове, као и да ће то допринети јачању односа.
„Регионализација није замена за ЕУ, већ треба само да помогне да брже уђемо у ЕУ“, указао је Дачић.
Када је реч о Самиту у Трсту у коме је Србија потписала велики број споразума, Дачић каже да је то доказ да Србија озбиљно ради и да наша власт добро ради на планирању пројеката на основу којих добијамо средства.
Захвалио је европским лидерима, посебно немачкој канцеларки Ангели Меркел, што су подржали Самит у Трсту.
Говорећи о односу Србије и Македоније, Дачић је нагласио да је јасна ситуација да у међународним односима постоји принцип реципроцитета.
„Спадам у ред оних који мисли да је македонски народ један од најближих народа српском народу, али понашање македонских власти према Србији у односу на српске државне интересе није било адекватно“, навео је Дачић.
Подсетио је да је Србија признала Македонију, иако се Македонија у међународним форумима води као Бивша Југословенска Република Македонија.
Истакао је да је Србија тим ставом наљутила Грчку, а од Македоније добила признање независности Косова.
„Мој став је јасан – како ви према нама, тако ми према вама. Свако мора да води рачуна о својим поступцима. Пружили смо руку свима, ипак ја као шеф дипломатије не могу да кажем да ћу поштовати хришћанске одредбе да треба да „окренемо и други образ““, закључио је Дачић.
Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да не жели никога да осуђује, али да у ситуацији када Србији требају инвестиције последице штрајка у „Фијату“ и „Горењу“ могу бити штетне.
„То доводи до одласка инвеститора и до одустајања оних који су хтели да улажу. Апелујемо да се води рачуна о свему томе, да се води рачуна о томе каква је перспектива“, нагласио је Дачић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *