Најновије

Aнтић и Бишоп о сарадњи Србиjе и Aустралиje Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић и министарка спољних послова Аустралије Џулија Бишоп оценили су да Србија има велики интерес за унапређење политичких односа са том земљом као и да ће посета аустралијске шефице дипломатије Београду допринети и бољим економским односима две земље.

Наводећи да Србија има велики потенцијал у сектору рударства, Антић је указао на значајно учешће аустралијског капитала у рударским компанијама, пре свега мултинационалне компаније „Рио Тинто“, која у околини Лознице у оквиру пројекта „Јадар“, врши истраживања јединствене минералне композиције руде литијума.

„Пројекат ‘Јадар’ представља озбиљан и значајан посао за компанију ‘Рио Тинто’, али и велики потенцијал за развој Србије, имајући у виду да ће се то налазиште светске класе брзо наћи у фази отварања рудника, који ће генерисати више од 10 одсто светске производње литијума“, казао је Антић а пренело Министарство енергетике и рударства.

Он је навео и да Србија има добар Закон о рударству и геолошким истраживањима и да је оцењена као „сигурна и стабилна држава за инвестирање“, што како је рекао, поткрепљује чињеница да се у сектору рударства, компаније одлучују на дугорочна улагања и да је Србија, отпочињањем пројекта „Јадар“, задобила поверење страних инвеститора.

Антић је додао да аустралијске компаније поштују и примењују еколошке стандарде на српском тржишту, да се одговорно понашају према људским животима и квалитетно сарађују са локалним самоуправама, а да је српска страна заинтересована да своје потенцијале стави на располагање фирмама из те земље.

Министарка спољних послова Аустралије оценила је током састанка са Антићем да је Србија „виђена као стабилна демократска држава са развијеним институцијама и слободним тржиштем“.

„Рио Тинто је социјално и безбедносно одговорна компанија, пројекат ‘Јадар’ је налазиште светске класе и уколико се реализује, моћи ће да задовољи значајан део светске производње за литијумом и боратима. Та компанија спада у светске лидере по експлоатацији руда а потписивање предвиђеног Меморандума о разумевању би дао додатни замајац економској размени двеју земаља“, казала је Џулија Бишоп.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *