Најновије

Интервју Бранка Ружића за „Недељник“ Вести

Како сте од највећег „опозиционара“ у редовима владајуће коалиције дошли до тога да поново будете министар?

Превасходно, част је и привилегија, али и велики изазов радити максимално у интересу грађанки и грађана Србије. Никада нисам био опозиција Србији и њеном бољитку, оздрављењу наше економије и европској будућности. Председник Републике јесте мотор тих промена, СПС и СНС деле тај вредносни систем, тако да било какве инсинуације и медијски спинови падају у воду.

Опозиција и део јавности сматра да је ово Вучићева влада, а не Ане Брнабић. Чији сте Ви министар? И ко Вас је звао у Владу – Вучић или Брнабићева?

Ја сам српски министар и радим у интересу своје државе. Стратешке циљеве делимо сви заједно, и председник Републике, и председница Владе, као и сви министри у њеном кабинету. Ово је влада грађана Србије јер ради примарно у њиховом интересу, што је и одраз политички одговорног приступа.

Какв је данас Ваш однос са колегама, пре свега с потпредседницом Владе Зораном Михајловић и Небојшом Стефановићем, који Вас нису раније штедели? А какав са Аном Брнабић, којој сте поклонили кафу, што су многи схватили као прозивку?

Односи су одлични и хармонични. Сви смо ми људи који на одговоран, посвећен и цивилизован начин приступамо својим обавезама из делокруга рада појединачних ресора које водимо. Знам, наравно, да би многи злуради волели разне сензационализме и спинове о некој дисхармонији. Међутим, мораћу да их разочарам јер се ми не играмо политике, већ је водимо.

О кафи је заиста излишно говорити. Мали, симболички знак пажње који представља рефлексију кућног васпитања и визуру великог рада који стоји пред свима нама. Код оних који су малициозни изазвао је оно што они имају у својој подсвести, и ако им је драго што су таквих особина, нека се поносе тиме.

Пред председничке изборе и одлуке да као странка подржите Вучића, отворено сте навијали за то да социјалисти имају свог кандидата. Да ли је Ивица Дачић направио грешку одлуком да не наступи на изборима, јер аналитичари су склони ставу да СПС полако губи свој идентитет?

Сегментирано и поједностављено говорите о ономе што сам тада изговорио. Природан је био и мој, али и став читавог СПС-а да је традиционално учешће на председничким изборима нешто што практикујемо деценијама. На другој страни, поменуо сам да у случају да постоји државни разлог, да је свакако потребно да зарад наше државотворне оријентације и потребе очувања политичке стабилности размотримо и опцију о заједничком кандидату који ће победити у првом кругу. Сложићете се да смо у том периоду имали јасне дестабилизирајуће сигнале из региона. Сматрам да смо донели државничку одлуку, а доказ за то је бриљантна и доминантна победа Александра Вучића.

Нонсенс је да СПС губи свој идентитет. Један од најеклатантнијих доказа за то су локални избори у пет општина који су одржани одмах након председничких избора, на којима је СПС самостално наступио и забележио двоцифрене резултате у процентима, и то и преко 15 одсто.

Може ли Дачић мирно да спава после вашег уласка у Владу, и да не мора да стрепи да ћете га рушити у СПС-у?

Када сам ја у питању, председник Дачић увек може мирно да спава.

Који су горући проблеми у Вашем ресору, односно шта ће бити Ваши приоритети у раду?

Сматрам да је важно говорити о приоритетима, а не о проблемима. Свакако, финализирање законодавне активности која се рефлектује и на државну управу , али и све грађане у крајњој инстанци.

Такође, изналажење системског решења у односу на негативне појаве које је лоцирао Фискални савет, а које је могуће уз јасну интерресорну сарадњу.

Наставак и интезивирање рада на пројектима и индикаторима из тзв. секторске буџетске подршке. Стављање е-ЗУП-а у пуном капацитету у функцију. Морамо демонстрирати способност и преданост да држава буде, постане и остане сервис грађана.

Велика је част, али и изазов и одговорност наставити тамо где је садашња премијерка стала, али трудићу се да наставим истим темпом.

Извор: Недељник

Фото: Ало архива

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *