Најновије

Независна и самостална институција Заштитника грађана Посланичка група

Марјана Мараш, народна посланица Социјалистичке Партије Србије о Предлогу одлуке о избору Заштитника грађана:

„Један од стубова програма Социјалистичке Партије Србије јесте једнакост. Сигурна сам и верујем да ће пред Заштитником грађана којег ћемо сутра изабрати, сви грађанибити једнаки“.

​„Подржавајући све оно што је овлашћени представник СПС у свом излагању рекао, истакла бих још неке ствари. Заштитник грађана треба да буде независтан и самосталан, нико нема право да утиче на његов рад и на његове поступке. Приликом полагања заклетве он се обавезује да ће одговорно, непристрасно и независно обављати своју дужност, у складу са Уставом и законом. Савесно ће радити на заштити и унапређењу права и слобода. Заштитник грађана треба да контролише права грађана, утврђује повреде учињене актима, радњама или нечињењем органа управе. Неспојиво је обављање друге јавне функције или професионалне делатности, као и припадност политичкој партији са обављањем функције Заштитника грађана.

Заштитник грађана може да предлаже законе из своје надлежности, али и да покреће оцене уставности закона и других прописа и општих аката. Подноси годишњи извештај о недостацима које је уочио у раду органа управе, и предлаже мере за побољшање положаја грађана у односу на органе управе. Може јавно да препоручи разрешење функционера који је одговоран за повреду права грађана.
Након престанка функције обавезујесе да ће чувати као тајну податке до којих су дошли у обављању своје дужности, како Заштитник тако и његови заменици, као и сви они који су у служби.
​И на крају, оно што желим да истакнем, један од стубова програма Социјалистичке Партије Србије јесте једнакост. Сигурна сам и верујем да ће пред Заштитником грађана, којег ћемо сутра изабрати, сви грађани бити једнаки“.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *