Најновије

Никодијевић: Нова опрема у КБЦ „Драгиша Мишовић“ захвљајући донацији Владе Јапана Београд

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, државни секретар Министарства здрвља Мехо Махмутовић, амбасадор Јапана у Србији Ђуићи Такахара и директор КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“ присуствовали су данас уручењу донације јапанске владе овој медицинској установи.

Влада Јапана обезбедила је средства за набавку медицинске опреме као подршку здравственој заштити након великих поплава у Србији 2014. године. Донацију у вредности близу 100.000.000 динара, добило је седам здравствених установа у Србији, а КБЦ на Дедињу је добио ендоскоп и ултразвук.

Никодијевић је изразио задовољство што једна од најбољих болница у Србији наставља да се модернизује.

– У наше здравство годинама није улагано и један од приоритета Града Београда и Владе Србије јесте упрљаво здравствена заштита јер се квалитет живота грађана, између осталог, мери и доступношћу и квалитетом здравствне заштите. Ми смо опредељени да и даље улажемо у здравствени систем у Београду, па ће у овој и наредној години бити десетак нових здравствених установа на територији Београда. Желимо да здравствена заштитта буде подједнако доступна свим грађанима и да њен ниво буде висок – истакао је Никодијевић.

Он је подсетио да је недавно отворена нова здравствена станица у Малом Мокром Лугу, као и у насељу Степа Степановић и Јајинцима. Ускоро ће, додао је Никодијевић, бити отворен Дом здравља на Лабудовом брду, а следеће године је у плану пројектовање и проширење Дома здравља у Обреновцу и здравствене станице у Угриновцима.

– У свему овоме је неопходно да имамо и помоћ пријатеља јер ми нисмо довољно богата земља да можемо све сами да платимо. Због тога су нам овакве донације веома важне – нагласио је Никодијевић и захвалио амбасадору Такахари, Влади и народу Јапана на несебичној помоћи. Он је напоменуо да је Србија кроз различите пројекте последњих 20 година добила вишеод 500 милиона евра донација од Владе Јапана.
Амбасадор Ђуићи Такахара је рекао да су здравство и медицинска нега један од сектора којима Јапан придаје значај у контексту подршке економском и социјалном развоју Србије.

Доктор Шћепановић је рекао да ова донација има велику вредност не само за болницу, већ пре свега за пацијенте јер је она одмах у примени.

– Добили смо два врхунска апарата са посебном технологијом. Осим опреме неопходно је имати и способне кадрове. Ми на други начин не бисмо могли да дођемо до ове опреме тако да сам веома срећан што су препознали нашу болницу где овакви апарати одмах могу да добију своју примену – навгласио је Шћепановић.

Он је овом приликом амбаасадору Такахари уручио плакету у знак захвалности.

Извор: Беоинфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *