Најновије

Интервју Ивице Дачића за „Српски телеграф“ Вести

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић у интервјуу за „Српски телеграф“ каже да још увек није добио одговор од хрватске владе, од које је пре два дана јавно затражио да одустане од финансирања концерта Марка Перковића Томпсона и усташког пира у Слуњу, на годишњицу злочиначке акције „Олуја“.

Како каже Дачић, тим ћутањем није нимало изненађен.

Позвали сте хрватску владу да преиспита своју одлуку да финансира концерт Томпсона? Зашто сте одлучили да се јавно огласите и да ли сте добили неки одговор?

Не могу Хрвати једно да причају, а друго да раде. Моја намера је била да их упозорим, да буду свесни какве последице једна таква одлука, буквално провокација, може да има на наше односе. Срамота је опет понижавати српске жртве и 220.000 протераних Срба, уз хорско певањеТомпсонових усташких стихова о Неретви, која носи тела мртвих Срба. Ако већ причају да желе добросуседске односе, онда је логично да треба да поштују и наш бол. Шта је још остало, само да Томпсона изаберу у владу и доделе му неко министарство. А одговор, наравно, нисам добио.

Хрватски званичници приликом сусрета шаљу пријатељске поруке. У којој мери је то искрено?

Србија ништа не увија у обланде. Као што видите, ми напорно радимо на очувању стабилности у региону. Очито то не одговара свима. А колико су Хрвати искрени, ваљда је свима јасно и по њиховим последњим потезима.

Шта ви лично мислите о акцији „Олуја“?

Та злочиначка акција представља највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. Тиме сам све рекао. Направљене су последице које никада не могу бити ни ублажене, а камоли анулиране.

Да ли један такав злочиначки подухват може икада у будућности да се понови?

Никада више, то је била и јасна порука коју је више пута изрекао председник Вучић.

Из Загреба је стигла још једна непријатна вест. Хрватска је таксе за контролу воћа и поврћа које увози из Србије и такозваних трећих земаља повећала чак 22 пута.

Хрватска очигледно на овај начин жели да смањи трговински дефицит са нашом земљом, који постоји после много година и све је израженији у мери у којој јача наша привреда. А велики део њиховог увоза из Србије односи се на пољопривредне производе. Ипак, Влада Србије ће наћи начин да реагује адекватним мерама. Рано је још да говорим о конкретним потезима, али верујте да Загребу неће бити свеједно.

Да ли и даље мислите да би Срби пре изабрали Русију него ЕУ ако би морали да бирају?

Државна политика Србије је јасна. Пут ка чланству у ЕУ и очување пријатељских веза са Русијом. И у томе не видим ништа спорно нити очекујем да ћемо морати да бирамо.

Да ли верујете да ће опозиција успети да се договори пред београдске изборе?

Опозиција дише на сламку, не верујем да ће превазући сујете и личне интересе, тако да од једне колоне нема ништа. Уосталом, у колико год колона да се појаве, народ ће рећи своје.

Како сада функционише Влада Србије, шта се променило доласком Ане Брнабић?

Ништа се битно није променило. И даље све функционише на најбољи могући начин, без шумова и кратких спојева.

Изнели сте пре неколико дана став о Вучићевом позиву на дијалог о Косову, разрађујући као једно од могућих решења и разграничење Срба и Албанаца. Многи су то дочекали на нож.

Сама реч дијалог и подразумева да свако изнесе свој став, а да се после заједнички дође до неке платформе или решења. Не разумем зашто некоме смета да свако каже шта мисли, посебно што ја то исто годинам говорим.

Извор: Српски телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *