Најновије

Интервју Бранка Ружића за „Вечерње новости“ Вести

Опозиција је толико атомизирана, идеолошки, програмски и персонално подељена, да је њен примарни и једини циљ да се тако подељена у колоне појединачно бори да буде „добра удавача“ за натполовичну већину на изборима у Београду. Без жеље да их разочарам и антиципирам исход, ипак сам ближи оцени да ће се убедљива победа СПС и СНС огледати у проценту који прелази 50 одсто.

Овако, у интервју за „Новости“, министар државне управе и локалне самоуправе и потпредседник СПС Бранко Ружић оцењује шансе опозиције на предостојећем гласању за власт у престоници, за које тврди да неће бити нимало „лака утакмица“.

Да ли СПС на изборе у Београду излази самостално или у коалицији с напредњацима?

Београдски избори су велики изазов за СПС и за наше стратешке партнере из СНС. Припремне предизборне радње у Градском одбору СПС су већ почеле, и спремни дочекујемо тај нови изборни циклус, и кадровски и оперативно. Модел учешћа на изборима одредићемо на састанку надлежног партијског органа, али какав год да он буде, циљ је да коначни епилог збира гласова СПС и СНС буде убедљива победа у интересу грађана Београда.

У Министарству вас је сачекао хронични проблем несређених бирачких спискова. Када ће Србија коначно знати колико тачно људи гласа?

Хронични проблем не постоји као такав. Моја претходница је отпочела сасвим јасну и систематичну активност у ажурирању јединственог бирачког списка. За време мог министровања све ће бити доведено до перфекције. Иначе, ЈБС никада од 1990. није био уреднији и свакодневно се ажурира, било по захтеву грађана. Политизација ове теме само је неуспели изговор опозиције, која је постала хронични губитник избора на свим нивоима.

Да ли ћете почети да решавате проблеме партијског запошљавања на локалу?

Можемо говорити да је у претходним годинама у држави са слабашном економијом куповина социјалног мира била спровођена и тзв. партијским запошљавањем. Последњих година, када уводимо ред у све поре друштва и јачамо нашу економију, сигуран сам да је могуће да све такве негативне трендове сведемо на што мању меру.

Многе локалне самоуправе су у катастрофалној финансијској ситуацији. Да ли је могућа консолидација њихових финансија?

Нисам склон да ситуацију сагледавам као катастрофалну. Консолидација финансија на локалу не само да је могућа, него мора бити на врху приоритета рада ове Владе. У годинама када спроводимо фискалну консолидацију, јачамо финансијску дисциплину и коначно уводимо ред у систем јавних финансија, нисмо у позицији да толеришемо било чију неодоговорност.

За колико ће број запослених на локалном нивоу бити смањен у наредном периоду?

Крајем 2013. у локалним самоуправама било је 124.000 запослених, а тај број ће до краја следеће године бити сведен на 100.700 односно на оптимум за вршење адекватне и корисне улоге. Направљен је и Каталог радних места у јавном сектору, који ће ускоро и званично бити представљен и који ће увести ред у ту сферу.

Да ли Ивица Дачић, говорећи о подели КиМ, заправо јавно износи оно што већина прижељкује?

Председник Дачић, је по ко зна који пут, врло отворено и храбро, говорио о једном од легитимних модела решавања „косовског Гордијевог чвора“. Председник Вучић и Дачић свакако поседују ту енергију и те карактеристике и уверен сам да ћемо доћи до одрживог решења које ће сачувати наш национални дигнитет и отворити врата светлијој будућности Србије.

Извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *