Најновије

Уводно излагање потпредседника Ђорђа Милићевића Посланичка група

Уважени г-дине Танђунг,

Ваша Екселенцијо г-дине Канду,

Уважене колеге посланици,

Имам велику част и задовољство да вас поздравим у име председнице Народне скупштине Републике Србије г-ђе Маје Гојковић, као и у своје лично име.

Наше две земље везује традиционално пријатељство које датира из времена Покрета несврстаних, а дипломатске односе успоставили смо 1954. године. Наши односи су развијени, имамо бројне међусобне посете и контакте који су резултирали, између осталог, потписивањем Заједничке изјаве о унапређењу односа и сарадње две земље током посете бившег председника РС Томислава Николића Индонезији априла 2016. године. Желим овом приликом да вам упутим захвалност због принципијелног става и поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Такође смо захвални и поносни због чињенице да се између наше две земље одржавају званични међуверски дијалози (први одржан у Београду априла 2011, други у Џакарти октобра 2013, а трећи у Београду новембра 2015).

Будући да смо ми, посланици, представници народа, сасвим је природно да званични односи између наших државa буду најбољи и најинтензивнији управо на парламентарном нивоу како би се народи наших земаља повезивали без обзира на удаљеност. Задовољство ми је да вас обавестим да Посланичка група пријатељства НСРС са Индонезијом има тридесет једног члана и њом председава моја колегиница Љиљана Малушић. Поред интезивирања парламентарне сарадње, залажемо се и за унапређење економске сарадње, имајући у виду бољу инвестициону климу у Србији до које је дошло захваљујући започетим реформским процесима у Републици Србији, као и политици мира, сарадње и добросуседства. Такође, постоји простор за унапређење културне сарадње и културне размене у циљу упознавања културе два народа, као и научне и техничке сарадње (током посете априла 2016., потписан је и Програм сарадње у области образовања између две земље, тренутно 4 студента из Индонезије студира овде, четворо је већ завршило студије, а више од 10 наших студената користи стипендију индонежанске Владе ).

Пре него што дам реч Вама и мојим колегиницама и колегама, дозволите да изразим наду да ће Вам боравак у Србији бити пријатан и успешан, да ћете имати времена да се упознате са лепотама нашег главног града и да ћете се свакако поново вратити у Србију.

Г-дине Танђунг, изволите.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *