Најновије

Интервју Ивице Дачића за „Српски телеграф“ Вести

Са Милошевићем сам се свађао када је био најјачи, чак је хтео да ме избаци из СПС, тврди у исповести за „Српски телеграф“ Ивица Дачић. Упркос сукобима, актуелни шеф дипломатије уверен је да је Милошевић био велики лидер, а не ратни злочинац.
Слобин наследник на челу СПС у разговору за наш лист открио је шта је замерао Слоби, око чега су се највише свађали, али и због којих потеза и одлука Србија и дан-данас треба да буде захвална Милошевићу.
Мали Слоба, како су Дачића звали деведесетих јер је био портпарол партије, са осмехом признаје да никада не би постао власт.
„О њему ће историја дати коначан суд, ми смо мали и недовољно је прошло времена. Милошевић је две велике ствари оставио српском народу: Дејтонски споразум и Резолуцију 1244, оно за шта се још једино држимо. Додику сам рекао више пута да не могу да разумем РС која је одликовала оне који су рат провели у ладовини, Коштуницу, Тадића, сви они имају ордење, а нико се никад није сетио Милошевића. Дејтонски споразум је његово дело“ – истиче Дачић.

Како сте се упознали?

“Упознао сам се с њим на Првом конгресу СПС 1990, где сам држао говор, а он је водио конгрес. Имао је разумевања за нас младе и гурао нас је да будемо у руководству странке, за то сам му захвалан. И дан-данас се шалим – да нису 5.октобра срушили Милошевића, ја никад не бих постао власт“.

Шта сте највише научили од Слобе?

“Имао је једну особину, а то је да саслуша, да не одговара одмах на оно што причаш, а из његове реакције можеш да закључиш да ли се он слаже са тим или не. Ако прећути то што си му рекао, значи да није баш сигуран. Тако и ја, пошто милион људи долази код мене, углавном све саслушам, а одлуку доносим сам. Био је добар човек, није био корумпиран. Сви опозиционари имали су циљ да дођу код њега на разговор, а највише су били љути што нису у власти с Милошевићем“.

А највише сте му замерили?

“Наша размимоилажења су уследила због функционисања партије након 5.октобра. Он није био за реформу странке, предлагао је нека кадровска решења која су наилазила на велику одбојност нашег чланства. То је резултирало тиме да је он поставио неко алтернативно страначко руководство после 5.октобра. Чак је тражио и моје и Минићево искључење из партије“.

Када је пало прво „рибање“?

„Проблеми су настајали кад нисам имао директну комуникацију с њим, па му онда пренесем оно што су ми други функционери СПС рекли да му кажем, а он се наљути. После се сви праве блесави. На градским изборима 1996, кад смо изгубили, Милошевић ми је ракао: „Изађи и честитај победнику коалиције Заједно“. Ја то урадим и после два дана сете се тамо неки социјалисти да убеђују Милошевића да поништава те изборе и тражи моју смену што сам ја честитао коалицији. Милошевић каже: „Не дирајте Ивицу“. Увек ме је спасавао тих улизица око н јега, који су улепшавали стварност и правили му штету. Свађао сам се с њим кад је био најјачи, сад могу само да га поштујем“.

Која је Милошевићева највећа грешка?

„Већ 6.октобра никога није било у СПС, што довољно говори о кадровској политици и његовој немоћи да смењује неке људе. По мени, једна од његових највећих грешака јесте у кадровској политици, у самој партији и држави, и то што је дозволио да буде разних убистава која се карактеришу да имају неке везе с њим или са тадашњом влашћу. Али ако гледамо државно и национално, лако је данас рећи да није требало да дозволи да будемо под санкцијама и бомбардовани“.

Да ли је могао да сачува народ од НАТО бомби у Рамбујеу?

“Зато што смо подржали народ, доживели смо санкције, зато што нисмо хтели да потпишемо ултиматум из Рамбујеа, доживели смо бомбардовање. Ево, ја сад постављам питање, да ли би неко данас потписао тај ултиматум из Рамбујеа? Па сећам се кад је Тадић био на власти, хитно је заказао састанак поводом економске кризе крајем 2008, или почетком 2009. Ја сам се насмејао на том састанку и рекао: „Е благо мени, па ви сада имате катастрофичне изјаве, не знате шта ћете, а шта би било да имате санкције, несташицу лекова и горива плус морате да помажете народу у РС и РСК. Без обзира на све, држава је некако фукционисала“.

Не слажете се са тезом да је издао Крајину?

“Знам само да не постоји ствар око које Милошевић није покушао да се договори са РС и Републиком Српском Крајином. Да ли су људи на Палама и у Книну слушали до краја оно што им Милошевић прича, то је сада велико питање. Гарантујем вам једно – да није било Милошевића, Бањалука би војно пала јер је он запретио да ће Србија ући у рат ако се настави офанзива на РС. Али сви се праве паметни кад битка прође. Понекад вас ситуација примора на неке потезе. Могао је Милошевић тада да каже: „Срби ме не занимају, прихватам Бадентеров план, Србија је Република Србија И ћао довиђења“. То је Јељцин урадио у Русији, па ево И данас ас ви проклињу“.

Да ли има нешто што му никад нисте рекли, а сад мислите да је требало?

“Имали смо довољно времена и да се свађамо и да се миримо, тако да нема због чега да ми буде жао”.

Шта му никада нећете опростити?

“Звао ме је после 5.октобра на разговор да ми каже да ми оставља странку, а он ће да иде у Пожаревац да чува унука. Завршио се Конгрес, то се није десило, али никад му ништа нисам рекао. Јесам можда био љут, али никад због тога нисам напустио партију. Да смо је напустили ја и моје колеге, данас не би постојао СПС. Да нисам доносио одлуке због којих је Милошевић хтео да ме искључи, а то су коалиција са Коштуницом и покушај да кроз учешће у власти ревитализујемо странку, не би нас било. Али ја сам све опростио“.

После 5.октобра волшебно је нестао папир на којем је Холбрук потписао да Американци никада неће признати независност Косова. Уништен је или изгубљен и оригиналан примерак Дејтонског споразума, открио је за „Српски телеграф“ Дачић.
“Сви се праве блесави кад их питам, а незамисливо је да Србија нема сачуван примерак Дејтонског споразума. Сви Милошевићеви сарадници тврде, а његова секретарица се куне да је Милошевић звао и да јој је дао папир на коме је Холбрук потписао Милошевићу (током преговора 1998. и 1999.године) да Америка никада неће признати независност Косова. Нема ни тог папира, они су, бре, све опљачкали. Кад су хапсили Слобу, ништа није остало” – испричао је шеф дипломатије за “Српски телеграф”.

Шта вам је Слоба рекао кад сте се оженили?

“Честитао ми је на једној од седница ГО СПС, донео сам ракију од куће и онда смо заједно са Браном Црнчевићем прославили. Милошевић је био нормалан човек по том питању, био је веран Мири до краја живота. Његов став најбоље описује прича једног хашког притвореника који је молио Слобу да му издејствује да му у интимну собу дође девојка, а не венчана супруга. Слоба га је само погледао и рекао: “Е много си ме разочарао””.

Какав је био Ваш однос са Миром?

“Мира је најбоље дефинисала наш однос када сам је видео у Москви после смрти Милошевића. Рекла је две ствари, што сматрам веома важним. Прво, да треба да водим своју политику и да не гледам себе у односу на Милошевића и друго, да ми она ништа не замера јер ја и нисам био њен фаворит. Мира замера пријатељима и људима ис СПС које је подржавала годинама, који њој највише дугују, а који су јој окренули леђа после 5.октобра. Чак ми је дала и списак људи који по њеном мишљењу никад не би требало да имају нашу подршку. С друге стране, ја им ништа нисам дуговао – одбрану Милошевића финансирали смо кад нисмо имали ни динара и бринуо сам се колико год сам могао о породици Милошевић која је остала овде”.

Извор: Српски телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *