Најновије

Дачић: Још није стигао одговор на протестну ноту Вести

Потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су односи Србије и Хрватске кључни за односе у региону, те да би, како је казао, волео да се не долази у ситуацију да једни другима шаљемо протестне ноте. Каже да се није много одмакло у решавању питања разграничења с Хрватском и да се Србија више залаже за решавање проблема отворено и дијалогом него за арбитражу.

Ивица Дачић је рекао да од Хрватске још није стигао одговор на протестну ноту упућену поводом паљења српског часописа у Загребу, и подсетио да је нота уобичајено дипломатско средство.

„То су неке основне ствари у дипломатији. Када Шешељеве групације запале хрватску заставу, обично следи протест. Реч је о основним стварима. Ако неко пали српске новине, српску заставу, ако постоје такви слогани и такве пароле који су директан позив на обрачун са Србима, на то држава мора да реагује. Било је доста таквих протеста и ми не очекујемо да је сваки такав протест од историјског значаја. Волели би да не долазимо у ситуацију да једни другима шаљемо протесте“, рекао је Дачић новинарима на Бледу.
Оценио је да су односи између Србије и Хрватске кључни за односе у региону и да зато треба смиривати ситуацију.

„Лако је ситуацију подгревати“, рекао је Дачић.
Шеф српске дипломатије је рекао и да се није много одмакло у решавању питања разграничења са Хрватском и да се Србија пре залаже за решавање проблема отворено и дијалогом него арбитражом.

„Наше је опредељење да то покушамо да решавамо билатерално, значи дијалогом, да не треба да идемо на неке арбитраже. Ми нисмо ни почели озбиљне суштинске разговоре на ту тему са Хрватском. Сада се формирају комисије које ће тиме да се баве и ја сам одредио државног секретара Немању Стевановића да води део екипе која ће се бавити отвореним питањима са Хрватском“, истакао је Дачић.

Додао је да ранијих година са хрватске стране није постојала заинтересованост за решавање тих питања.

„Прича се заглавила на томе да Хрватска има један приступ, Србија други – Србија мисли да разграничење треба да иде средином реке, а Хрватска да приоритет треба да буде катастарски приступ“, рекао је министар спољних послова.
Упитан да прокоментарише спор Хрватске и Словеније Дачић је рекао да Срби и Хрвати имају доста проблема и да Србији не треба да учествује у словеначко – хрватским.

„Ви би сад волели да ја кажем да је то лош став Хрватске. Ми са наше стране не улазимо у то ко је у праву ко није, ми можемо да расправљамо да ли треба да се поштује одлука арбитраже. Вероватно ако је неко ушао у арбитражу треба да поштује одлуке арбитраже ако је обављено све како је било предвиђено. Ми бисмо волели да се сви ти проблеми решавају отворено и у дијалогу и да покажемо да можемо нешто да решимо и без уплива са стране“, навео је министар спољних послова.

Према његовим речима, треба ићи у сусрет тим питањима и да је добро што председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и председник Србије Александар Вучић имају комуникацију и да ће бити састанака, али није могао да прецизира када ће они бити одржани јер се то питање сада не поставља као хитно.

„Ако нема компромиса, онда ће се тражити, као што је Хрватска већ тражила да се иде на арбитражу. Можда ће мало променити ставове после свега што се дешавало али ми се никада нисмо изјашњавали да желимо да идемо на арбитражу, већ желимо да се проблеми реше непосредно“, рекао је Дачић.
Упитан да прокоментарише политику проширења ЕУ, министар спољних послова је рекао да је она добра не само за Србију већ и за ЕУ.

„У условима разједињавања, Брегзита и разних других проблема ЕУ – од мигрантске кризе до тероризма, улазак нашег региона у ЕУ је допринос консолидацији саме те идеје. Да не причамо да је то фактор смиривања тензија у региону. Ми остајемо привржени свом циљу – а то је пуноправно чланство у ЕУ и једино мислимо да треба да постоји транспарентна перспектива. Та перспектива мора да има срећан или тужан крај, али се надам да ће бити срећан, односно да ћемо ући у ЕУ пре него што се она распадне“, рекао је Дачић.

Додао је да тренутно у оквиру Министарства спољних послова Србије постоји Управа за дијаспору и најавио да ће се радити на учвршћивању односа са дијаспором и Србима у региону.
Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *