Најновије

„БЛИЦ“ интервју Бранко Ружић: Правимо систем у којем најбољи имају веће плате Вести

Министар Бранко Ружић први пут говори о новом Закону о запосленима у јавним службама и открива коју ће досадашњу привилегију одузети директорима и да ли ће бити смањења плата.

Нови пропис – Закон о запосленима у јавним службама треба да се усвоји у парламенту до краја септембра. Овим законом се регулише систем радних односа и плата у јавним службама (здравство, просвета, управа…). Годинама слушамо како мора доћи до професионализације јавног сектора, а то практично значи да се исправе неправилности и плате буду транспарентне и уједначене. Посао започет у пређашњим владама по свему судећи биће окончан у време ове владе, а осим спровођења прописа, министарству за државну управу и локалну самоуправу, којим управља Ружић, остаје и посао више – борба са синдикатима.

На платне разреде чекамо годинама и често су синдикати тврдили да нам тај закон није ни потребан јер не доноси ништа ново у односу на Закон о раду?

– Да није потребан, не бисмо улазили у оволики посао. Ево вам између осталих само једна одредба – Закон о раду, примера ради, не регулише конкурсни поступак за пријем у радни однос у јавне службе. Овим Законом конкурс постаје обавезан за све. Тиме не само што дајемо шансу најбољима да раде већ и ограничавамо досадашње право директора да сам одлучује ко може да се запосли.

Ипак, да бисмо доживели и да се вреднује нечији рад, треба по усвајању закона да прође још наредна година да би коначно знали ко колико треба да зарађује?

– Имајте у виду да неколико деценија чекамо да се рад коначно вреднује на прави начин, а ту мислим и на директоре. Све одредбе Закона почев од конкурса биће спроведене одмах, али са намером смо оставили целу следећу годину за овај део посла. Хоћемо да га урадимо темељно заједно са синдикатима и да напокон почнемо да награђујемо оне који боље раде, а они који пак то не чине, упутимо на обуке, преместимо на неко друго место или, у крајњу руку, отпустимо.

Читали смо много о злоупотребама у управи да неко измисли неко радно место само да би неком свом дао већу плату. Како ћете то решити?

– Кад смо кренули да правимо Каталог радних места, били смо шокирани разликама у плати за једнак посао или чак да они са мање ангажмана добијају знатно веће плате. Даћу вам пример једног библиотекара у Центру за социјални рад који прима преко 60.000 динара, док сам социјални радник чији је посао далеко одговорнији и озбиљнији има плату око 48.000 динара. Те разлике чине да су запослени незадовољни и демотивисани да раде, а квалитет услуга не пружају зграде, већ ти људи. Због њих, и у коначном, због свих наших грађана, дајте да уредимо систем једном да ваља, да буде правичан према свима, да буде транспарентан и да боље управљамо и службама и финансијама.

Да ли то значи да ћете ту већу плату смањити?

– Закон никоме неће умањити плату, већ ће се плате оних који зарађују мање повећавати док не дођу до нивоа својих колеге са већом платом. Када се плате уједначе, онда ћемо паре које будемо имали боље расподелити, било према оптерећењу на послу, одговорности или ризику којем се запослени излажу.

Зашто се онда буни синдикат просвете?

– Оно што они желе, а разумљиво је, да им се повећају плате. Ми овим законом то не можемо учинити, већ то Влада мора урадити на основу уштеда у буџету.

Кажу и да им укидате право да преговарају о цени рада са владом, као што то раде сада, мада тренутно кроз штрајк?

– Не укидамо преговоре, већ место преговора пребацујемо на Социјално-економски савет где седе сви репрезентативни синдикати. Па кад имамо пара, паре се деле свима подједнако, а не да појединци обезбеде себи већа повећања и онда имамо једне који стално говоре да „влада фаворизује ове, а не нас“ и слично.

А да ли им овим избијате кеца из рукава да преговарају са својим ресорима. Зар не мислите да ћете навући гнев свих синдиката?

– Ниједном синдикату не оспоравамо да преговара са ресорним министарством. Напротив, уводимо министарствима додатну обавезу да планирају заједно са синдикатима наредне кораке, посебно у вредновању квалитета рада.

Да мало разговарамо о политици. Поново су актуелни избори, овај пут београдски. Да ли ће СПС на њих изаћи на јединственој листи са СНС?

– СПС предузима све потребне кораке у припремама за београдске изборе. Оно што јесте наш врховни циљ, то је да Београђани добију стабилну, одговорну и способну власт која ће радити у интересу наше метрополе. Модел нашег наступа ће свакако бити у функцији остварења тог циља, као плод договора са стратешким партнерима из СНС.

Какви су ваши односи са председником Србије и лидером СНС Александром Вучићем?

– Сви који за заједнички именитељ деловања имају бољитак за Србију и њене грађане јесу стратешки партнери. Обављајући дужност у капацитету министра, сматрам да репрезентујем само један шраф у успешној машинерији коју су поставили на ноге, пре свега лидери две водеће партије у Србији, а то јесу, пре свега, председник СНС Вучић, али свакако и председник СПС Дачић.

С којим министром најбоље сарађујете?

– Одговоран посао којим се бавим не сагледавам кроз симпатије спрам колегиница и колега у Влади. Уверења сам да и сви остали веома одговорно приступају реализацији пројектованих циљева и да поседују висок степен свести о заједничком деловању. Сви ми представљамо један тим у коме сарађујемо међусобно зарад боље будућности Србије.

Како коментаришете формирање нове владе Косова и избор Харадинаја који не би био могућ без учешћа Срба?

– Веома је важно да не робујемо емоцијама, митовима и популизму када је у питању Косово и Метохија. Формирање Владе у једном несређеном политичком друштву или провизоријуму какво уосталом Косово и јесте, није нимало лак задатак са аспекта очувања нашег националног дигнитета и поштовања државног разлога. Међутим, довољно је за почетак уважити чињеницу да без политичких представника Срба и уважавања њихових, али и државних интереса, формирање те и такве Владе никада неће бити могуће. У најмању руку, не без високог степена политичке нестабилности. Наш је интерес да будемо максимално инволвирани како би сачували пре свега право на егзистенцију 150.000 Срба који доле живе.

Опозиција без кућног васпитања

Како видите деловање опозиције?

– Као конструкциону грешку, базирану на неспособности, међусобним сукобима, мањку визије, борби сујета, фрустрацијама и свему ономе што једна кредибилна опозиција не би смела да поседује као мејнстрим деловања. Технолошки напредак 21. века им је омогућио да на разним друштвеним мрежама демонстрирају своју виртуелну снагу и величину, али у великој мери и мањак кућног васпитања.

Премијеркина кафа

Да ли вам је премијерка направила кафу из апарата који сте јој поклонили на први дан ове владе?

– Симпатично питање. Нисмо имали прилике да попијемо ту кафу због обавеза које имамо, али сам уверен да ће и до тога доћи ускоро.

Извор: Блиц

Фото: Ђ. Којадиновић / РАС Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *