Најновије

Никодијевић у посети Белорусији поводом обележавања 950. година од оснивања града Минска Београд

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић борави у дводневној посети Белорусији поводом обележавања 950. година од оснивања града Минска. На Свечаној церемонији разменио је поклоне с градоначелником Андрејом Шорецом, уз договор да ће два града наставити да негују своје односе, као што то предвиђаjу и споразуми који су у претходном периоду потписани.

Никодијевић је том приликом истакао да је ово већ трећи пут како посећује Белорусију и да је Београд задовољан сарадњом која је остварена са администрацијом града Минска.

– Интезивирање међународне сарадње из године у годину је значајно допринело даљој афирмацији Београда као политичког, привредног и културног центра овог дела Европе. С Минском смо потписали споразуме помоћу којих смо остварили директан контакт између наших градских предузећа, као и између привредника два града. Имали смо дане Београда у Минску, као и дане Минска у Београду, који су наишли на добар одјек међу грађанима и Београда и Минска. Према узору на овај град, почели смо да спроводимо пројекте у Београду по питању сређивања и повећања зелених површина, а правимо и велико шеталиште у нашем граду. Желимо да буде овако чисто и уређено и код нас – навео је Никодијевић.

Такође, истакао је председник Скупштине града Београда, два блиска народа имају сличне историје, културе и традиције, а не може да се заборави ни то што је председник Лукашенко посетио нашу земљу током бомбардовања Србије 1999. године.

– Када је нама било најгоре, када су Србију бомбардовали, једини човек који је дошао у нашу земљу био је председник Белорусије и наш народ то никада не може заборавити, јер je он био наш пријатељ када нам је било најтеже – рекао је Никодијевић.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић присуствовао je и свечаној церемонији полагања венаца и цвећа уз обелиск „Минск – град херој”, као и отварању међународног фестивала историјске реконструкције „Мiнск старажытны” (посета витешком турниру и витешком логору) и свечаној церемонији додела признања „Грађанин године града Минска”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *