Најновије

Ружић: Реформа јавне управе кључна за напредак Србије Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић разговарао је са новим шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем о активностима ресорног министарства и важности наставка започетих реформи.

Ружић је том приликом истакао да реформама које спроводимо не мењамо само систем, већ и менталитет људи, подвукавши да је реформа јавне управе један од три стуба европске политике проширења.

Влада Србије свесна је значаја реформи државне и локалне управе и јавних служби, као и позитивних последица које оне имају на квалитет услуга које се пружају грађанима и привреди, али и на рационалнизаицију буџетских трошкова, навео је министар.

Према његовим речима, усвајањем и припремом прописа који утврђују основе овог система започели смо ову реформу од темеља и то не само због европског пута, већ због нас самих.

Он је навео да је у том циљу усвојен, или је у фази припреме, сет од приближно 18 прописа који омогућавају ефикасну и грађанима и привреди ближу управу и службе, али и боље остваривање права грађана и националних мањина.

Фабрици се сагласио са тим да су реформе јавне управе кључне за Србију и за преговоре са ЕУ, похваливши министра за уложене напоре.

Реформа јавне управе је веома сложен, али неопходан процес у Србији, као и у државама чланицама ЕУ. Она има за циљ повећање ефикасности и транспарентности јавне управе, јачање поверења грађана Србије, приватног сектора и страних инвеститора, као и за одрживост финансија, објаснио је Фабрици.

Он је изразио очекивање да ће реформе и даље бити спроведене према плану Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Министарства финансија.

Ружић је исказао захвалност на веома значајној подршци коју Србија добија из Европске уније преко бројних пројеката који су усмерени на реформу и оптимизацију јавне управе и јачање капацитета локалних самоуправа.

Само кроз секторску буџетску подршку Европска унија је, како је подсетио, обезбедила 80 милиона евра бесповратних средстава за реформу јавне управе.

Он је нагласио да Министарство припрема још неколико пројеката за које ће тражити подршку Европске уније.

Реформа јавне управе, даљи процеси оптимизације и професионализације државне управе настављају да буду приоритет Министарства и Владе и убудуће, јер су један од стубова реформи у процесу приступања Србије ЕУ.

Подршка Делегације ЕУ је од огромног значаја за процес придруживања јер је успостављен стални и конструктивни дијалог.

Извор: Влада РС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *