Најновије

Александар Антић: У сарадњи са међународним партнерима унапређујемо систем енергетске ефикасности у Србији Вести

Министар рударства и енeргетикеАлександар Антић и заменик директора ГИЗ за Србију, Хајнц Дитер Харберс,  потписали суспоразум о донирању софтвера којим се унапређује систем енергетске ефикасности.

Фонд је, уз помоћ експерата из области енергетске ефикасности,развио софтвер„Платформа за праћење и проверу спровођења Акционог плана за енергетску ефикасност“, за мерење , надзор и бољу контролу која ће допринети рационализацији и обједињавању мера уштеде енергије.

Средства за израду софтвера обезбедило је Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ) Савезне Републике Немачке у сарадњи са Министарством рудaраства и енергетике Републике Србије.

Министар Антић овом приликом изјавио је да су механизми контроле и праћења мера енергетске ефикасности од изузетног значаја, нарочито за Србију која је, готово по свим индикаторима за мерење енергетске ефикасности, на зачељу  европских земаља.

  • Наша дужност је да се понашамо одговорно у погледу трошења енергије и један од приоритета у раду Министарства је подизање свести код грађана Србије о неопходности  рационалне употребе енергије.  Захвални смо Савезној Републици Немачкој,која је један од лидера у  енергетској ефикасности и производњи из обновљивих извора енергије , на оваквим  пројектима којима брже усвајамо најбоље праксе и механизме како бисмо рационализовали потрошњу енергије у Србији.

Потписивању је присуствовао државни секретар Министарства рударства и енергетике Стевица Деђански, помоћник министра проф. др Милош Бањац, као и представници немачке амбасаде и ГИЗ-а у Србији.

Извор, фото: Министарство енергетике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.