Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић на дводневној министарској конференцији о старењу, у организацији Економске комисије УН за Европу (УНЕЦЕ) Најаве

 

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику, учествује на дводневној министарској конференцији о старењу, у организацији Економске комисије Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ), која се одржава у Лисабону, Португал 21. и 22. септембра.

У склопу посете, министарка ће данас имати билатерални састанак са г-ђом Олгом Алгејеревом, извршном секретарком Економске комисије УН, док ће сутра учествовати на министарском панелу и говорити на тему достојанственог старења.

Влада Републике Србије на питањима везаним за старење сарађује са представницима научне и стручне јавности и практичарима из јавног, цивилног и приватног сектора из области социјалне заштите, здравства, образовања, запошљавања и правосуђа, на локалном и националном нивоу, а делегацију Србије на овој конференцији чине и Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић из Црвеног крста Србије који учествују у експертском делу конференције.

О старењу и старима у Србији:

Република Србија спада у изразито старе популације. Просечна старост становништва је 42,9 година а број особа старијих од 65 година је 33 одсто већи од броја млађих од 15 година. Индекс активног старења у Србији је за 2014. годину процењен на 29,5 што је податак који показује да постоји значајан простор за напредак који се тиче како коришћења потенцијала старијих у функцији социо-економског развоја земље, тако и изградње окружења које ће омогућити старијима да буду активни и здраво старе.

Србија, у складу са Мадридским акционим планом за старење (MИПAA, 2012), и његове Регионалне имплементационе стратегије (РИС), активно ради на унапређењу међугенерацијске солидарности и подстицању учешћа, недискриминације и социјалне инклузије старијих особа.

На Лисабонској конференцији, биће представљен и Национални извештај о примени Мадридског акционог плана за старење и резултати евалуације Националне стратегије о старењу која је била на снази од 2006. до 2016. године. Резултати евалуације показали су да не треба радити нову, већ треба наставити са имплементацијом већ постављених стратешких циљева у претходној стратегији, будући да су они у складу са циљевима које је Европска унија дефинисала до 2022. године.

Влада Републике Србије основала је Савет за унапређење међугенрацијске сарадње и солидарности чији су, неки од задатака, да повезује две значајне, а осетљиве друштвене групе у Републици Србији, младих и старијих; утиче на подизање свести о значају међугенерацијске сарадње као облика потпоре међу тим групама; подстиче и укључује све релевантне чиниоце да на свим нивоима делују у циљу стварања бољих могућности за активно старење и јачање солидарности између генерација; подстиче остваривање ефикасне међусобне подршке и сарадње између различитих старосних група, како би заједнички осмислили иновативна решења за подизање квалитета живота особа у старијој доби, али и деце и младих, ради јачања социјалне кохезије и солидарности између њих.

Извор: Министарство без портфеља – демографија и популациона политика

Категорије: Најаве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.