Најновије

Континуирана едукација је предуслов за добру јавну управу Посланичка група

Даница Буквић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о Националној академији за јавну управу и Предлогу закона о изменама и допунама Закона о државним службеницима:

„Оно што је најзначајније и што је смисао доношења овог закона јесте да се омогући сваком грађанину брза, стручна и професионална услуга. Тако ће локалне самоуправе функционисати као модерни и ефикасни сервиси грађана. Ово се, наравно, односи и на запослене у фондовима здравственог и социјалног осигурања, која ће грађанима своје услуге учинити ефикаснијим и доступнијим“.

„Поштована председнице Скупштине, уважени министри са сарадницима, даме и господо народни посланици, говорићу данас о Предлогу закона о националној академији за јавну управу, који сматрам изузетно важним и неопходним.
​Континуирана едукација данас је нужна у свим сферама и делатностима, чега смо и сами сведоци, па је тако то неопходно спроводити и међу запосленима у државној управи и јавним службама. Ово посебно подржавам и разумем потребу за доношењем овог закона, имајући у виду да се као здравствени радник, лекар, усавршавам читав живот.
​ Законом је уређено да национална академија буде централна институција стручног усавршавања у јавној управи Републике Србије. Значај овог закона је у томе што се његовом применом доприноси деполитизацији и професионализацији у јавној управи. Омогућиће се другачији начин напредовања у јавној служби, који је одређен адекватном стручном оспособљеношћу запосленог.
​Оно што је најзначајније и што је смисао доношења овог закона јесте да се омогући сваком грађанину брза, стручна и професионална услуга. Тако ће локалне самоуправе функционисати као модерни и ефикасни сервиси грађана. Ово се, наравно, односи и на запослене у фондовима здравственог и социјалног осигурања, која ће грађанима своје услуге учинити ефикаснијим и доступнијим.
​Усвајањем предложеног закона ће се, осим стручне обучености и повећања ефикасности и квалитета рада запослених у јавној управи, испунити и наша обавеза према ЕУ. Истакла бих да национална академија, као централна институција, се образује као посебна организација и има својство правног лица.
​Посебна стручна тема националне академије јесу Програмски савет и сталне програмске комисије. Програмски савет чине председник и 14 чланова, које именује и разрешава директор националне академије. Директор националне академије образује и сталне програмске комисије. У састав тих сталних програмских комисија именују се стручњаци из релевантне тематске области и запослени у националној академији са значајним и признатим искуством претежно из рада јавне управе.
​Из свега изнетог, посланичка група СПС ће у Дану за гласање подржати предложене законе“.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.