Најновије

Ивица Дачић на Београдском безбедносном форуму Вести

Добро је да тема проширења буде у фокусу, то је корисна иницијатива, која показује жељу да се велике земље баве бар једном годишње проширењем ЕУ у нашем региону, каже потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић на Београдском безбедносном форуму.

Дачић је, говорећи о Берлинском процесу и дометима, између осталог говорио о великој иницијативи за пут Ниш-Приштина-Тирана, који је он, како је рекао, кандидаовао још на првом састанку министара спољних послова балканске шесторке.

– Но, без обзира на то што ће свако да мери неке пројекте и колико су реализовани, мислим да је сама идеја корисна и позивитна за наш регион и захвални смо свима који су покренули Берлински процес – поручио је Дачић, који је најавио да ће наредне године домаћин главне конференције бити Лондон.

Британија заинтересована за регион
Како је приметио, иако су отишли из ЕУ, нису отишли из Европе и заинтересовани су за наш регион.

Сама идеја да се европске земље баве идејом проширења на Западни Балкан је за нас изузетно значајна и ја у томе видим највећу политичку корист, казао је српски шеф дипломатије.
Усаглашене теме

Он је навео и да је до сада усаглашено више од 20 тема у оквиру „балканске групе шест“ Берлинског процеса, додајући да Берлински процес у сваком случају и погледу доприноси јачању међусобног политичког дијалога у региону.

– Након што је Србија била домаћин на неколико састанака, одржана је овде и 2014. у формату министара спољних послова, уаспостављен је акциони план за стварање регионалног економског подручја на Западном Балкану… – набројао је Дачић досадасње учинке.
Београд – седиште транспортне заједнице
Такође, како је рекао, привредне коморе добро сарађују у региону, и оно што је за Србију значајно, додао је, приводимо крају доношење одлуке о седишту транспорне заједнице.

– Општа је сагласност да то буде Београд, што је нама веома важно, јер је у Београду релативно мало седишта међународних организација – приметио је Дачић.

Да ли стојимо или се померамо?

Иначе, на почетно питање водитеља панела новинара британског Економиста Тима Џуде на тему да ли се уопште померамо напред или стојимо или се претварамо и маштамо о ЕУ, Дачић је рекао да је то најтеже могуће питање у овом тренутку, те да се некад и сам пита да ли су и колико еквивалентни турбулентни догађаји и изјаве у региону у односу на „идиличну атмосферу која влада на састанцима западнобалканске шесторке“.

Не као Турска

– Једно време сам размишљао да би било добро да Берлински процес стално траје како не бисмо имали времена да се свађамо кад дођемо кући – приметио је.

Али, нашалио се, нада се да ће бити жив кад Србија уђе у ЕУ јер је, подсетио је, био шеф дипломатије кад је процес почео.

– Надам се да ћу дочекати тај дан, за разлику од Турске – поручио је шаљиво.
Статус руског центра није још решен због притисака

Дачић каже да статус руског хуманитарног центра у Нишу још није решен због тога што се врше велики притици и изразио наду да ће то ипак брзо да се догоди.

– “Није решено због тога што се врше велики притисци, што се то питање политизује и што ми не желимо да то питање постане предмет политичких спорова” – рекао је Дачић новинарима у паузи Београдског безбендосног форума.

Он је истакао да то треба да се реши на начин како је то, каже, уобичајено у складу са Бечком конвенцијом.
“

Надам се да ће то брзо да се деси”, рекао је министар.

Извор: Блиц (преузео са Танјуга) Фото: Оливер Бунић / РАС Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.