Најновије

Никодијевић и Фолић представили политичко-привредној делегацији из САД пројекат „Београд на води“ Београд

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и главни градски урбаниста Милутин Фолић представили су у згради Геозавода пројекат „Београд на води” привредно-политичкој делегацији америчке савезне државе Мериленд.

Делегација, на чијем челу се налазе државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит и његов заменик Луис Борунда, се налази у званичној посети Републици Србији а данашњем представљању пројекта присуствовали су министар животне средине Горан Триван и в.д. секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић.

Министар Триван је нагласио да је у узвратну посету Београду и Србији дошла бројна делегација Мериленда, која је једна од најразвијенијих америчких савезних држава.

– Мериленд је једна од најразвијенијих држава у САД, која истовремено обраћа велику пажњу на заштиту животне средине. Ово је била и прилика да подсетимо да Србија има потребу да инвестира око 15 милијарди евра у заштиту животне средине, међу којима су прерада отпадних вода, комуналног отпада, медијација земљишта и друго. Чланови делегације су веома заинтересовани за инвестирање и зато ћемо наставити разговоре и настојати да наше преговоре доведемо на практичан терен. Екологија није питање политике већ нашег бољег живљења и представља област без хипотека, јер имамо и добру вољу и стручњаке. Недостаје нам део технологије и новац за инвестирање и зато нам је потребна помоћ држава које могу да инвестирају, међу којима је и савезна држава Мериленд – казао је министар Триван.

Државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит истакао је задовољство посетом и нагласио да чланови делегације желе да се детаљније упознају са ситуацијом и могућностима за помоћ у Србији.

– Знамо да желите да Србију начините што лепшим местом за живот, то и ми желимо за Мериленд. Суочавамо се у неким ситуацијама са сличним проблемима и желимо да разменимо искуства како бисмо у будућности били што успешнији у ономе што желимо да учинимо за своје државе – казао је Вобенсмит.

Београдинфо

 

Категорије: Београд|Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.