Најновије

Александар Антић отворио ветропарк „МАЛИБУНАР“ : Трећи ветропарк у Србији снабдеваће 7.200 домаћинстава Вести

Србија је данас добила трећи ветропарк и показала да све више постаје земља зелене енергије, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић у Алибунару, где је отворен ветропарк „Малибунар“ и озваничен почетак изградње другог ветропарка на територији ове општине чија ће снага бити 42 мегавата.

Антић је најавио да ће тај ветропарк бити завршен током 2018. године и додао да ће до краја следеће године Србија и кроз друге пројекте добити нових 250 мегавата из енергије ветра.

Тиме ће се, навео је министар, Србија приближити циљу да до 2020. године има 27 одсто укупне потрошње енергије из обновљивих извора.

„То су јако добре вести за наш укупни енергетски систем, али и за све нас који се залажемо да Србија више користи обновљиву зелену енергију. То је јако важно због будућих генерација које заслужују да живе у земљи која ће сачувати чист ваздух и земљу“, рекао је Антић.

Он је додао да су у овом тренутку у различитим фазама изградње пројекти који ће обезбедити још око 500 мегавата, као и да је реч углавном о пројектима из енергије ветра.
Ветропарк Малибунар снаге осам мегавата изградила је белгијска компанија Елисио која је уложила 14 милиона евра од чега 9,8 милиона евра из кредита Уникредит банке.

Очекивана производња ветроелектране „Малибунар“ биће довољна за снабдевање 7.200 домаћинстава чиме ће емисија угљен-диоксида бити смањена за око 16.000 тона годишње.
Почетак пробног рада планираа је за новембар ове године, а рад у пуном капацитету почетком следеће године.

Извор, фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.