Најновије

Ружић: Уговорена боља сарадња прекршајних судова и инспекција Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационе комисије за инспекцијски надзор Бранко Ружић и председник Удружења судија прекршајних судова Милан Мариновић потписали су споразум о сарадњи између Координационе комисије за инспекцијски надзор Владе Републике Србије и Удружења судија прекршајних судова, који за циљ има остваривање континуираног дијалога и сарадње, као и унапређење ефикасности рада прекршајних судова и инспекција.
Уговорена боља сарадња прекршајних судова и инспекција

Министар Ружић је истакао да је потписивање овог споразума од велике важности и да треба да ојача постојећу сарадњу и координацију инспекција и прекршајних судова.

„Поражавајући је податак из санитарне инспекције да је 99 одсто предмета из 2013., 2014. и 2015 године застарео. То је толико демотивишуће да инспектори и престају да пишу пријаве , осећајући се као да „пуцају из празне пушке““, рекао је министар.

Министар је објаснио да инспектори, с обзиром да су из различитих струка, често не познају елементе писања прекшајних пријава, јачину доказа, а с друге стране судови имају неуједначену праксу у поступању са инспекторским пријавама. „Све то резултира неефикасним прекршајим суђењима и недопустивим бројем застарелих предмета“ рекао је Ружић.

Он је поновио да је новим Законом о инспекцијском надзору дата нова, првенствено едукативно-превентивна улога инспекцијам, али када се напише пријава, несавестан субјекат мора да зна да се кршење закона кажњава.
Уговорена боља сарадња прекршајних судова и инспекција

Потписани Споразум биће пропраћен двогодишњим пројектом „Унапређење капацитета инспекција, прекршајних судова и привреде“, који спроводи Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација – Сектором тржишне инспекције и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Инспекторатом за рад. Пројекат је подржао Холандски фонд за регионално партнерство (NFRP)/Matra.

Пројекат треба да допринесе бољој сарадњи инспекција и прекршајних судова у поступању поводом прекршаја из области инспекцијског надзора и обухватаће низ радионица, стручних скупова и обука за инспекторе и судије прекршајних судова. Најважнији очекивани ефекти пројекта јесу смањење броја покренутих прекршајних поступака услед примене споразума о признању прекршаја, као и скраћивања трајања прекршајног поступка, што ће последично довести до веће предвидивости пословања за привреду.

Споразум о сарадњи потписан је на другој седници Координационе комисије за инспекцијски надзор, одржаној у Палати Србије, у присуству високих представника четрнаест министарстава и инспекција, као и међународних организација, а потписивању су присуствовали и саветник у НАЛЕД-у и координаторка стручне групе Драгана Илић и директор ЕБРД за Србију Данијел Берг.

Извор, фото: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.