Најновије

Одржана свечана академија поводом Дана ослобођења Београда Београд

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић обратили су се на Свечаној академији „Кавкаски орах” у Народном позоришту, којом је званично завршено дводневно обележавање 73. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Никола Никодијевић је подсетио да Београд у својој дугој историји има много светлих и великих момената, те да неке прослављамо, неке симболично обележавамо, а неких се сећамо с дужном пажњом и уз државне почасти. Један од потоњих јесте и Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.

– Немар и зла намера, настали из жеље да се прекраја историја, маргинализовали су овај важан датум. Након 2000. појединци су из идеолошких разлога или политичке острашћености одлучили да се престане са обележавањем Дана ослобођења Београда од фашизма, Дана слободе, колосалног дана у историји Србије. О стиду који сам тада осећао нећу да говорим. Данас говорим поносно и уздигнута чела о томе да поново, без устезања и лажне скромности, с дужним пијететом обележавамо 20. октобар – рекао је Никодијевић и додао да овај дан има посебно место у срцима милиона људи.

Никодијевић је нагласио да је тог дана завршено време страха и страдања.

– Београђанима је враћена нада у будућност, да заједништвом можемо да вратимо лепоту и душу овог града – истакао је он.

Председник Скупштине града је истакао да нас велика победа правде и снаге људскости над силама мрака обавезује да се сећамо хиљаде бораца и цивила који су изгубили животе у борбама за ослобођење Београда. Све те жртве, нагласио је Никодијевић, могу се побројати у једну велику жртву – трагедију Београда под нацистичком окупацијом.

– Та жртва је немерљива и уписује Београд у ред слободарских и правдољубивих градова Европе – рекао је Никодијевић.

Они који говоре о злочинима припадника српског народа и о наводној агресивној природи ратова које смо водили умањују страдање родољуба и релативизују стотине хиљада жртава, немоћних жена и деце.

– Опасност оваквог контрадикторног приступа чињеницима и примена двоструких аршина при осврту на Други светски рат, јесте балансирање у зони између добра и зла, између часног имена и вечне срамоте. Догађаје из прошлости морамо назвати правим именом – злочин је увек злочин, a жртва је жртва и ту не може бити једнакости – нагласио је Никодијевић.

Логори на Бањици и Старом сајмишту, као и стратиште у Јајинцима не пропознају ту релативизацију. На тим страшним местима нацисти, усташе и сарадници окупатора зверски су убијали политичке неистомишљенике и припаднике националних мањина, родољубе и борце за слободу. Имена страдалих записана су у историју Београда заувек, а они безимени уклесани су у темеље ослобођеног и обновљеног града, рекао је Никодијевић, додајући да је 20. октобар важан сведок наше улоге у Другом светском рату и борбе против фашизма.

Пут наше будућности, слободне, модерне и развијене Србије трасирали су они који су дали највредније шта су имали – своје животе за нашу слободу и да није било хероја Другог светског рата данас не бисмо могли ни да говоримо о нашој будућности, закључио је председник Скупштине града Београда.

На Свечаној академији приказана је музичко-сценска представа „Кавкаски орах”. Догађају су присуствовали нaрoдни пoслaници, министри у Влaди РС, рукoвoдствo Грaдa, члaнoви Градског вeћa, сeкрeтaри и пoдсeкрeтaри Грaдскe упрaвe, oдбoрници Скупштинe грaдa, бoрци НOР-a и њихoви пoтoмци, прeдстaвници устaнoвa културe Рeпубикe и Грaдa, урeдници и нoвинaри мeдиjских кућа.

Извор, фото: Беоинфо

Категорије: Београд|Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.