Најновије

Интервју проф. др Славице Ђукић-Дејановић за „Курир“ Вести

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља и заменица председника СПС, каже да је задовољна досадашњим радом Владе, али истиче да је сигурно могло и боље.

– Задовољна сам континуитетом рада Владе, јер ово је наставак Владе којој је председавао Александар Вучић. Тај континуитет се огледа и у чистим бројкама: јавни дуг је смањен на 65 одсто БДП, инвестиције су повећане за око 13 одсто, а све то је довело до повећања плата и пензија.

Колико сте ви лично задовољни радом Владе у првих 100 дана?
– У претходној влади сам добила ресор којим се нико никада није бавио, а који представља национални проблем – сваке године нас је све мање. Указано ми је велико поверење и за мене је велики изазов да овако тежак проблем покушам да решавам, а притом се унапред зна да резултати неће моћи да се користе у политичке сврхе. Ако Влада и ја најбоље урадимо свој посао, први добри резултати, у демографском смислу, бележиће се тек за десет година.

Шта је могло боље да се уради?
– Мислим да сам могла да развијем још јачу сарадњу са неким локалним самоуправама. Такође, моје повезивање са осталим министрима је можда могло да буде боље, али се, ето, свако усмерио на свој ресор… Влада као тим је изванредно функционисала и не бих имала имала примедбе на рад својих колега, али грађани ће све нас оцењивати. Од себе имам још већу захтевност.

Како се Ана Брнабић снашла на месту премијера?
– Изазов је, али и отежавајућа околност бити премијер након што је на том месту био ауторитет попут Вучића, као и водити Владу у којој су људи који су већ били министри. Међутим, сензибилитет за тимски рад код Ане Брнабић дао је веома добар резултат.

Јесу ли Влада и премијерка и даље у сенци Александра Вучића?
– Не бих се сложила с тим. Данас постоји добра сарадња председника државе и Владе, Вучић и Брнабићка сарађују на начин прописан Уставом и законима.

Министарка Јадранка Јоксимовић, реагујући на премијеркину изјаву да ће бити смењен свако ко не буде добро радио, ових дана је казала да може да се деси и да Брнабићка одлети…
– Устав и закон дају и такву могућност. Међутим, у овом моменту немам утисак да се то може догодити, али у политици је све могуће и никада не треба рећи да је нешто дефинитивно. С друге стране, право и обавеза премијерке је да смени оне који не буду радили коректно и одговорно. Лично, нисам досад помислила да неко треба да буде замењен. А ја немам страх од тога да ме премијерка оцењује.

Владу је недељама потресала афера „тетка из Канаде“. Јесте ли за то да се случај министра Вулина испита до краја?
– То је заиста минорна тема у поређењу с оним што Влада ради.

Опет се помиње могућност парламентарних избора…
– Тренутно не видим потребу за тим. Ми социјалисти ту имамо доста јасан став – мандат на који су посланици изабрани треба да траје. Тиме се постиже један део политичке стабилности и завршава један период реализације обећања која су дата у предизборним периоду. Међутим, СПС предвођен Ивицом Дачићем је, као озбиљна партија, увек спреман за изборе.

Да ли СПС прети утапање у СНС, као што су неки проценили након што сте на председничким изборима изашли с напредњацима?
– Ми после тих председничких избора постижемо бољи резултат на локалним изборима него што смо имали раније. СПС је, да је неко тако хтео, требало да буде демонтиран још 2000. године, а сада нам нико не може ништа.

Како видите стање у опозицији?
– Деценијама негујем потребу да имамо конструктивну и јаку опозицију и мислим да је у политици најизазовније бити добар опозиционар. Дубоко жалим што немамо квалитетнију и организованију опозицију, која нуди боље програме него што има власт. Међутим, опозиција углавном свој рад заснива тако што критикује појединце, пре свега председника Вучића. А Вучића грађани тренутно обожавају или уважавају, па зато тренутни посао опозиције нема никаквог смисла.

Као доктор и министар задужен за демографију, како гледате на то што се све чешће оглашавају они који би да доведу у питање право жена на абортус?
– Право на абортус је неотуђиво право жене и нико у то њено право не сме да дирне. Мислим да се код озбиљних људи то право жене никада и не доводи у питање. Али то што имамо највише малолетничких трудноћа и огроман број прекида трудноћа говори да смо недовољно образовани и да знање о репродуктивном здрављу мора бити на вишем нивоу.
Које је циљеве одрживог развоја, којих има 17,

Србија одабрала као приоритетне и која је стратегија за њихово постизање?
– Управо припремамо национални програм из ког ће проистећи приоритетни циљеви, али ће се међу њима свакако наћи борба против сиромаштва, активности на плану здравља, образовања, заштите животне средине, родне равноправности, запошљавања…

О Дачићевом певању
ИВИЦА ИМА ШАРМ КОЈИ МНОГИМА ФАЛИ

Како видите то што Дачић често зна да запева гостима из иностранства?
– Дачић је талентован и образован политичар, а тај његов смисао понекад за хумор, а чешће да запева, додаје му шарм који многи немају.

О Скупштини

Како оцењујете рад Скупштине и то што Маја Гојковић често не може седнице да држи под контролом?
– Обишла сам парламенте развијених земаља и морам да кажем да сам и тамо наилазила на врло грубе дуеле. Маја је интелигентна, али не можете интелигентним женама и политичаркама одузимати право на емотивност. Не само да имам разумевања за њу него просто не волим политичаре који делују као Пинокио, као да су од дрвета. Расте им нос, лажу…

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.