Најновије

Дачић: Заинтересовани за иницијативу „произвести у Индији“ Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија обећава као одредиште индијских туриста и редитеља, као и да је Влада Србије заинтересована за иницијативу „Произвести у Индији“.

Он је то рекао у интервјуу за индијски „Економик тајмс“ и додао да је Србија импресионирана индијским успехом у развоју привреде и коришћењу савремених технологија што говори о успешности политика које спроводи влада Нарендре Модија.

„Србија је заинтересована за иницијативу “произвести у Индији“, за заједничка улагања, посебно у оне области где смо савладали напредне технологије. Верујем да постоји много простора за ширење и повећање обима привредне сарадње, коју желимо да подигнемо на виши ниво“, рекао је Дачић.

Он је истакао да посебно обећава инвестициона сарадња, сарадња у производњи, научна и технолошка сарадња, сарадња у ИТ сектору, као и сарадња у области тракторске, агро, аутомобилске, одбрамбене, фармаколошке и филмске индустрије.

„Српски председник Александар Вучић и индијски премијер Нарендра Моди одредили су заједнички циљ – да наша трговина достигне милијарду долара у наредних пет година. Видимо простор за унапређење пољопривредног извоза, нарочито житарица, воћа, поврћа и меса, а Индија је заинтересована и за српске метале, попут бакра и злата“, рекао је Дачић.

Упитан да прокоментарише колико је Индија економски присутна у Србији, Дачић је казао да су индијски произвођачи трактора међу најбољима на свету, и позвао индијске компаније да инвестирају у постојеће фабрике машина попут ИМТ-а или у изградњу нових.

„Индија је светски лидер у примени дигиталних технологија, док је Србија постигла значајне резултате у развоју ИТ услуга и дигитализације, који су међу приоритетима наше Владе. ИТ парк фирме Ембаши груп из Бангалора, лоциран у близини Београда, показује сарадњу у овој области“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија постаје све познатија у свету, па и у Индији, по добрим локацијама за снимање филмова и навео да су до сада снимљена три индијска филма у Србији, од којих је у једном играо познати индијски глумац Ајит Кумар.

Он је казао и да је позвао индијске компаније да улажу у Србију јер је она стабилна земља са растућом економијом, малом инфлацијом и скоро непостојећим буџетским дефицитом.
Када се ради о развоју пословања, оценио је Дачић, Србија је направила значајан напредак и проглашена је 2016. године светским лидером по броју створених радних места, заснованих на страним инвестицијама и додао да је Србија је „комуникацијски центар“ за Југоисточну Европу и има веома повољне споразуме о слободној трговини са Европском унијом, Русијом, Турском…

Дачић је истакао да ће наредне године бити обележено 70 године дипломатских односа Србије и Индије и додао да све земље имају традиционално пријатељске односе, као и да је Србија свесна да јој Индија није окренула леђа у најтежем периоду 90-их година.

„Ми веома ценимо подршку Индије територијалном интегритету и суверенитету Србије и нашим напорима на решавању питања Косова и Метохије кроз дијалог. Са друге стране, Србија доследно подржава Индију на мултилатералним форумима и борби против тероризма“, рекао је он.

Одраз тако блиских односа јесте и веома важна одлука коју је Србија донела – да се једнострано укину визе за грађане Индије на време које не прелази 30 дана, што ће значајно придонети већем броју размене радника, побољшати привредне везе, подстаћи раст инвестиција и значајно проширити обим сарадње у области туризма, закључио је Дачић.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.