Најновије

Триван: Заједно са невладиним организацијама у борби против климатских промена Вести

Министар Триван позвао је невладине организације на сарадњу у борби против климатских промена на данашњој Панел дискусији коју је организовало Министарство заштите животне средине у сарадњи са Програмом за развој УН.

Министар је том приликом указао на светски значај климатских промена које погађају све земље. „Процене су стручњака да ће овај регион бити један од најпогођенијих климатским променама. Климатске промене су најважнији планетарни еколошки проблем, повећање средње годишње температуре на планети довело је до поплава, екстремних непогода, и других појава погубних за природу. Међутим, поставља се питање шта је до сада урађено да се тај највећи светски проблем решава“, рекао је министар Триван.

„Србија је посвећена решавању проблема насталих услед климатскох промена, али је важно и да Србија, осим саме стратегије за борбу против климатских промена, ту стратегију и примењује кроз конкретне акционе планове. Не постоји ни појединац, ни институција, која може сама доћи до озбиљних решења као одговор на климатске промене, и зато је сарадња са невладиним организацијама изузетно значајна“, истакао је Триван.

Министар је нагласио да ће у наредној години акционе планове о климатским променама усвојити јединице локалне самоуправе, као и да ће следеће године Министарство ставити на располагање Скупштини закон о климатским променама.

Озбиљност овог проблема говори да чекања више нема: „Осим смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, важно је и пошумљавање. Пошумљавање је најефектнији, најјефтинији и најједноставнији начин борбе против климатских промена. У протеклом периоду, у Београду је засађено преко 700 хектара нових шума – то је пут и решење. У наредној години трудићемо се да буџетирамо средства за пошумљавање у Србији, али и за друге активности у борби против климатских промена“, нагласио је министар.

„Потребно је јачање свести јавности о борби против климатских промена, и ту је нама нарочито важна улога НВО и медија“, рекао је Триван, захваљујући се подршци невладиних огранизација. Он је учесницима Панела представио планове Министарства за наредни период, као и изазове које стоје пред Министарством али свима који су му партнери за унапређење животне средине.

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.