Најновије

Антић: Прилика за отварање хиљада радних места, до 2020. биће отворено 7 нових рудника Вести

Рударство данас учествује са 1,5 одсто у БДП, када се отворе нови рудници, доходак од рударства биће повећан на 3,5, па чак и 5 одсто БДП

До 2020. године у Србији ће бити отворено чак седам рудника! Самим тим приход од рударства биће повећан на чак 5 одсто БДП, а биће отворено неколико хиљада нових радних места, открива за Курир министар рударства и енергетике Александар Антић.

Према његовим речима, у рударском и геолошком сектору у Србији ради око 22.000 радника, а у овом тренутку рударство учествује са 1,5 одсто у БДП.

– У некој од фаза отварања налази се седам рудника, поред она два о којима се у јавности највише прича, а то је рудник бакра и злата у околини Бора и пројекат са литијумом код Лознице. Очекује се да ће оба рудника бити отворена до 2020. године. То су два највећа пројекта те врсте и реч је о депозитима светске класе – каже министар Антић.

Према његовим речима, прилику за запослење добиће више хиљада људи.

– За 2018. годину планирано је и отварање рудника „Мајдани“ код Крупња и Љубовије, затим рудник каменог угља Јерма код Пирота, као и рудник олова и цинка код Босилеграда, до 2020. године и рудник борних минерала у Бољевцу код Рашке. Морам да поменем још један значајан пројекат, а то је отварање површинског копа у рударском басену Колубара, који представља заменски пројекат за „Тамнаву – Западно поље“ – наводи Антић и додаје:
– Све то, с великим бројем истраживања која се реализују, говори да ће у будућности значај рударства, без икакве сумње, бити све већи. Ових неколико пројеката које сам навео гарантују да ће учешће рударства у нашем БДП да се повећа са садашњих 1,5 на три, па чак и до 5 одсто.

Министар Антић објашњава да још увек нема прецизних података о броју радних места, али наглашава да ће их бити више хиљада.

– Рецимо, Љубовија ће добити око 100 радних места, у Пироту ће бити 110, у Босилеграду 100, код Бора 670 нових радних места… Када је у питању рудник литијума, тај број неће бити мањи од 670, можда чак и око 1.000 радних места. У пројекат у оквиру Колубаре без дилеме између 1.500 и 2.000 нових радних места. Сви ови пројекти знатно ће утицати на раст наше економије – закључује Антић.

Налазиште литијума
НАЈВРЕДНИЈИ РУДАРСКИ РЕСУРС КОД ЛОЗНИЦЕ

Помоћник министра за рударство и енергетику Синиша Танацковић најавио је отварање нових рудника на незваничном скупу на Борском језеру, у организацији Техничког факултета у Бору.

– Највреднији рударски ресурс Србије је налазиште литијума у Јадарском басену, код Лознице. Када почне експлоатација тог рудника, одатле ће моћи да се добију количине литијума које би задовољиле 10 одсто светских, односно 90 одсто европских потреба за овим металом – рекао је Танацковић.

Извор: Курир, фото: Зорана Јевтић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.