Најновије

Ружић:Е-ЗУП од великог значаја Вести

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић изјавио је данас да је фокус тог министарства на примени информационог система за пуну имплементацију Закона о општем управном поступку у целој Србији, такозваног е-ЗУП-а.
Е-ЗУП, каже Ружић, ће донети уштеду грађанима од преко 6 милиона радних сати проведених на шалтерима и уштеде у новцу грађана у вредности од 245 милиона динара годишње.

Он је, на Семинару компаније Теленор о дигитализацији е-управе и банкарства, рекао да је дигитализација је један од приоритета Владе јер, како каже, ефикасност и економичност коју она доноси омогућава да се створи услужна јавна управа окренута ка потребама грађана и привреде.

„На овим пословима се интензивно ради у сваком министарству и у сваком сегменту рада“, истакао је Ружић.

Подсетио је да се фирме данас у Србији, како је рекао, отварају за 24 сата, те да је лакше и брже доћи до грађевинске дозволе.

У наредном периоду предстоји, каже Ружић, унапређење система службених евиденција кроз успостављање метарегистра и основних регистара (централни регистар становништва, катастар непокретности, регистар просторних јединица и адреса), проширење оквира за коришћење електронског документа и електронског потписа, електронског архивирања и чувања пословне документације.

„Омогућили смо да се користи квалификовани електронски потпис у трансакцијама и електронској комуникацији, као и електронски печат, а Министарство је припремило и Нацрт закона о електронској управи, који ће у раду управе изједначити електронски документ са папирним са тежњом да папир оставимо историјским архивима“, рекао је Ружић.

Министар је рекао да је Законом о општем управном поступку од 1. јуна ове године, у потпуности промењен постојећи систем у којем су грађани, како је навео, морали да троше време и новац обилазећи институције ради добијања извода и потврда, Сада, каже, сваки службеник у у државној управи је у обавези да потребне податке садржане у службеним евиденцијама размењује с другим државним органима.

„С друге стране, свесни смо да је потребно ојачати компетенције службеника, појачати њихова знања и вештине, мотивисаност јер они су ти који ће све ове промене понети и у коначном реализовати“, истакао је Ружић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.