Најновије

Никодијевић: Размена искустава са Буенос Ајресом у области јавног превоза и паркирања Београд

Делегација града Београда предвођена председником Скупштине града Никола Никодијевић обишла је Одељење за саобраћај у Буенос Ајресу и са представницима тог града задуженим за јавни превоз разговарала о начину његовог функционисања, као и о решењима која би била примењива у Београду.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је да управо јавни градски превоз пружа бројне могућности за сарадњу Београда и Буенос Ајреса.

–    Буенос Ајрес је вишемилионски град у којем су интегрисане све врсте саобраћаја. Имали смо прилике то да видимо и да, сходно томе, у будућности можда и користимо нека њихова искуства. Поред подземне железнице, у Буенос Ајресу постоји један веома интересантан вид саобраћаја, а то је метробус – навео је Никодијевић.

Он је објаснио да метробус подразумева аутобусе који се кроз ужи центар града и кроз густо насељено градско језгро крећу заштићеним и посебним тракама, без задржавања и укрштања са другим видовима саобраћаја. Тиме се, навео је Никодијевић, умногоме побољшава проток градског превоза кроз најуже делове града.

–    У граду који има више од десет милиона становника апсолутно добро су усклађени и аутобуски и аутомобилски саобраћај и бициклистичке стазе које се раде на свим рутама кроз центар града, и то је оно што и Београд ради у последњих неколико година. Циљ нам је да у будућности на свим важнијим саобраћајницама имамо бициклистичке стазе којима ће се бициклисти неометано кретати. Имали смо прилике да видимо како у историјском, урбаном језгру Буенос Ајреса, које је старо више стотина година, данас изводе радове како би задржали то старо језгро, али и омогућили брзи проток саобраћаја. То је оно што је нама веома интересантно, јер је у Београду веома тешко ширити саобраћајнице у ужем делу града – навео је Никодијевић.

Он је подсетио и да је за наредну годину Град Београд планирао набавку 100 нових аутобуса, а навео је и да је након реконструкције Славије и Рузвелтове омогућено да Каф-ови трамваји могу да се крећу по свим саобраћајницама, што до сада није био случај. Никодијевић је рекао и да ће Град Београд ускоро набавити и нове трамваје, или репарирати старе.

–    Верујем да ће Београђани у веома блиској будућности имати много комфорнији саобраћај у граду – закључио је Никодијевић.


Извор, фото: Беоинфо

Категорије: Београд|Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.