Најновије

Антић: Србија ће остати најзначајнији партнер Кине у овом делу Европе Вести

Нови пут свиле или глобални пројекат „Појас и пут“ велика је шанса за развој целог Балкана, а Србија ће задржати улогу најзначајнијег партнера Кине у овом делу Европе, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић на отварању друге Међународне конференције „Балкан на Новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16 + 1“.

Антић је, на конференцији у организацији Факултета безбедности и представника академске заједнице Кине, рекао да Балкан има значајно место у том великом пројекту.

  • Овај пројекат, на раскрсници која је за нас често била казна, даје шансу да постане наша велика привилегија и сви заједно морамо да је искористимо за развој читавог региона. Ту шансу морамо да искористимо“, нагласио је Антић.

Он је нагласио да треба да сарађујемо у региону и превазиђемо проблеме из прошлости, пошто смо сувише времена изгубили у проналажењима разлика.

Антић верује да ће Србија активном регионалном политиком и позивима за сарадњу у региону, стварањем добрих односа са свим државама у региону, бити локомотива на том путу.

  • Кина ће без сумње бити прва светска економија и један од наших најзачајнијих економских партнера“, нагласио је Антић.

Подсетио је да је Србија откако је установљен мехнизам 16 плус 1, 2012. године, једина земља која је на министарском нивоу одржавала односе.

Како каже, Србија је дала велики допринос да та иницијатива прерасте у озбиљан институционални оквир који поприма све озбиљније форме и без дилеме тај оквир постаје значајан елемент кинеско – европских односа.

Антић наводи да не можемо задржати инфрастуктурне, енергетске и друге пројекте, као ни трговину, унутар граница и да је Кина препознала важност регионалних пројеката. Подсетио је да је Србија са Кином реализовала више пројеката и да су многи у току, на пример изграђен је мост преко Дунава између Земуна и Борче, реализована је прва фаза радова у Костолцу, започета друга фаза изградње новог блока Б3, затим граде се деонице Коридора 11, кинески партнери су преузели Железару Смедерево и друго.

Амбасадор Кине Ли Манчанг је рекао да Србија придаје велику  пажњу сарадњи са Кином и да његова земља то веома поштује.

Он је истакао да је веома срећан што је амбасадор баш у Србији и да његове колеге, на пример у Мађарској, морају да се помуче да нађу шта ће бити потписано са Кином на предстојећем самиту у Будимпешти, док, када је реч о Србији, он мора да се помучи пошто има много тога што треба да се потпише.

  • Између два народа постоји доста заједничког, захваљујемо се вашем народу што подржава важне кинеске интересе и ми исто тако подржавамо интересе Србије“, навео је Ли.

Рекао је да је на недавно одржаном националном конгресу Комунистичке партије Кине послата јасна порука – ми се залажемо за успостављање новог модела међународних односа.

  • То конкретно значи, државе без обзира на величину и развијеност, треба да буду равноправне, да поштујемо једни друге и суверетнитет, да се не мешамо у унутрашње ствари других земаља, већ да поштујемо њихов избор. Треба сви да будемо победници, а не да имамо победника и пораженог, то је основа на којој треба да развијамо човечанство“, истакао је амбасадор НР Кине у Србији.

Сарадња између Србије и Кине је баш на тој основи и може да буде дугорочна, поручио је Ли Манчанг.

Кина је од 2013. У земље на коридору „Појас и пут” уложила 50 милијарди долара, а председник Си Ђинпинг је најавио нова улагања од најмање 80 милијарди долара. Овај велики пројекат, у који је Кина спремна да уложи огромне износе новца, укључује изградњу и повезивање инфраструктуре, односно мреже путева и железница од више од 13.000 километара за извоз робе, као и луке и индустријске паркове

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.