Најновије

Ивица Дачић и Никола Никодијевић У Буенос Ајресу свечано отворили Трг Републике Србије Београд

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић свечано је у Буенос Ајресу отворио Трг Република Србија који се налази у једном од налепших квартова главног града Републике Аргентине.

Свечаном отварању присуствовала је прва потпредседница Буенос Ајреса Кармен Пољедо (Carmen Polledo), представници српске дијаспоре у Аргентини, викарни епископ епархије латиноамеричке Кирил Бојовић, као и представници дипломатског кора земаља акредитованих у Аргентини.

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да је још једном потврђено посебно пријатељство које везује две земље и народа.

– Осведочено пријатељство, разумевање и заједничко опредељење наше две земље за очување темељних принципа међународних односа, представља чврсту базу за даље интензивирање политичког дијалога на свим нивоима, као и за развој економске и трговинске сарадње, али и сарадње на културном, научном и сваком другом нивоу – навео је Дачић и изразио задовољство што је заживела иницијатива за сарадњу Београда и Буенос Аиреса и што су у оба града отворена јавна места доступна свим грађанима која носе имена Србије и Аргентине.

Он је рекао и да отварање Трга Република Србија доживљава као нову инспирацију и додатни подстицај за даљи развој односа Србије и Аргентине, у чему значајан допринос има српска дијаспора у Аргентини.

У парку у којем се налази Трг Република Србија, уметници из Београда су осликали мурал дужине 30 метара са мотивима Србије и Београда као главног града.

Свечаном отварању Трга Република Србија присуствовали су и амбасадорка Србије у Аргентини Јела Баћевић, потпредседница Скупштине Буенос Ајреса Кармен Пољедо, министар за урбанизам у Влади Буенос Ајреса Едуард Макиавели, епископ Јужноамеричке православне цркве Кирило, као и бројни представници дипломатског кора и дијаспоре.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је, након отварања Трга, рекао да је данашњи дан круна сарадње и добрих односа Србије и Аргентине, односно града Београда и града Буенос Ајреса.

– У Београду смо 26. октобра ове године отворили Парк Република Аргентина, а данас смо присуствовали отварању Трга Република Србија у једном од најлепших делова Буенос Ајреса. Иако смо далеко хиљадама километара, заиста постоје посебне везе између Аргентине и Србије – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је Аргентина велики пријатељ Србије и земља која је деценијама уназад, кад год је било најтеже, увек била уз Србију.

Говорећи о званичној посети Буенос Ајресу, Никодијевић је рекао да је делегација Београда са представницима главног града Аргентине, разменила искуства и знања која ће бити корисна за грађане Београда.

– У Буенос Ајресу смо разменили доста добрих и корисних искустава. Верујем да је ово само један од корака у сарадњи Београда и Буенос Ајреса и да ће у годинама пред нама односи два града и две земље наставити да се развијају. Ми смо позвали Буенос Ајрес да 2018. или 2019. године буду наши гости и да тада организујемо Дане Буенос Ајреса у Београду, како би се наши грађани боље упознали са историјом, кутуром и обичајима Аргентине – навео је Никодијевић.

Он је закључио да постоји доста заједничког између два града и народа, те да верује да је сада остварен само један од корака за још бољу сарадњу у будућности.

Извор: МСП и Беоинфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.