Најновије

Стефана Миладиновић на годишњем Самиту глобалног форума жена лидерки у Рејкјавику Посланичка група

Народна посланица Социјалистичке партије Србије y Народној скупштини Републике Србије Стефана Миладиновић учествовала је на годишњем Самиту глобалног форума жена лидерки, који се одржавао од 28. до 30. новембра у Рејкјавику, Република Исланд.

На овогодишњем самиту, који је окупио преко 400 политичарки, из више од 100 држава света, учеснице су разматрале актуелне глобалне изазове, размениле искуства и дискутовале о политичком дијалогу и данашњем утицају политичарки на процесе у свету и перспективама женске политичке партиципације.

Народна посланица СПС Стефана Миладиновић била је једна од панелисткиња на актуелну тему: “Labour market inclusion – powered by Digital”.

Том приликом Миладиновић је истакла да је Влада Републике Србије дигитализацију поставила као један од приоритета унутрашње политике и да је Србија спремна да предводи цео регион у променама које следе и стварају нове могућности за све.

“Са четвртом индустријском, односно дигиталном револуцијом, државе у развоју, међу којима је и Србија, имају шансу да надокнаде заостајање и ухвате корак са развијеним земљама”, рекла је Миладиновић и додала да Србија може да се похвали бољим просеком у односу на друге земље у Европи и свету по броју високо образованих жена у ИТ сектору.

Она је навела званичан податак Републичког завода за статистику, који говори да је удео женског кадра у нашој земљи у овој области 44% изнад просека у Европи и свету.

На Панелу је посебна пажња посвећена положају жена у доби од 55 и више година, као категорији која је изложена великом ризику од незапослености. Ово је била прилика да се истакне да Србија годинама спроводи Програм за преквалификације за посао у ИТ сектору, који омогућава да се годишње 1000 грађана Србије преквалификује, кроз интензивне курсеве, водећи рачуна о старосној и родној структури.

У двосатној дискусији закључено је да повећање броја жена у дигиталном сектору, који чини један од сектора с највишим платама, може допринети финансијском оснаживању и независности жена и довести до смањења укупне разлике у платама између полова.

Истакнуто је и родно одговорно буџетирање Републике Србије као искорак у процесу усвајања буџета и оцењено да je Србија позитиван пример у промоцији ИТ сектора, и креирању и спровођењу програма и мера за запошљавање.

Током изјава националних делегација, у оквиру усвајања закључака Конференције, народна посланица Стефана Миладиновић указала је на позитивне кораке Републике Србија и Парламента у последњих годину дана у погледу заштите права жена и родне равноправности.

Такође, она је истакла и значај родно одговорног буџетирања, као део процеса израде годишњих програмских буџета Републике Србије, усвајање Закона о спречавању насиља у породици и измене кривичног законика.

У делегацији Народне скупштине Републике Србије била је и посланица СНС Дубравка Филиповски.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.