Најновије

Фила: Закон о бранитељима осудити као непријатељски акт Вести

Недавно усвајање хрватског Закона о бранитељима, којим је Србија означена као агресор, отворило је питање хоће ли тај акт имати и какве правне или политичке последице, а адвокат Тома Фила истиче да, и мимо тог питања, такав закон треба осудити као непријатељски акт према нашој земљи.

Београдски адвокат Тома Фила сматра да новоусвојени хрватски Закон о правима хрватских бранитеља из Домовинског рата не може да има никаве правне последице по Србију, јер је, како је навео, намењен унутрашњој употреби, али истиче да би Србија требало да тај акт одбаци и осуди.

„То је срамота што је урадио Хрватски сабор, који проглашава нешто што нема везе са реалношћу, али би Скупштина Србије требало да рагује декларацијом или резолуцијом којом ће одбацити такве наводе као непријатељски акт“, рекао је Фила за Танјуг.

Ми то, како је додао, треба да учинимо због света и нашег народа.

Фила је указао да ниједном пресудом међународних судова није утврђено да је Србија напала Хрватску, па ни у случају Милана Мартића, што се у Хрватској често, мада неосновано, потеже као аргумент.

У то време, каже Фила, Југословенска народна армија била је бранилац интегритета Југославије.

Он такође сматра да Хрватска свој „унутрашњи“ закон не би могла да искористи ни за „уцењивање“ Србије у вези за чланством у Европској унији, нити за исплату ратне одштете.

„Они су то већ пробали да ураде тужбом, која је одбачена“, навео је Фила, говорећи о захтеву Хрватске пред Међународним судом праве.

Када је у питању могућност ревизије те пресуде, за коју још увек теку рокови, Фила је указао да су за отварање ревизије пред Међународним судом правде потребне нове чињенице, а да у овом случају њих нема, јер законска формулација, попут оне из Закона о бранитељима, није чињеница.

Извор: Танјуг, фото: Курир архива

Категорије: Вести|Председништво

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.