Fila: Zakon o braniteljima osuditi kao neprijateljski akt Vesti

Nedavno usvajanje hrvatskog Zakona o braniteljima, kojim je Srbija označena kao agresor, otvorilo je pitanje hoće li taj akt imati i kakve pravne ili političke posledice, a advokat Toma Fila ističe da, i mimo tog pitanja, takav zakon treba osuditi kao neprijateljski akt prema našoj zemlji.

Beogradski advokat Toma Fila smatra da novousvojeni hrvatski Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ne može da ima nikave pravne posledice po Srbiju, jer je, kako je naveo, namenjen unutrašnjoj upotrebi, ali ističe da bi Srbija trebalo da taj akt odbaci i osudi.

„To je sramota što je uradio Hrvatski sabor, koji proglašava nešto što nema veze sa realnošću, ali bi Skupština Srbije trebalo da raguje deklaracijom ili rezolucijom kojom će odbaciti takve navode kao neprijateljski akt“, rekao je Fila za Tanjug.

Mi to, kako je dodao, treba da učinimo zbog sveta i našeg naroda.

Fila je ukazao da nijednom presudom međunarodnih sudova nije utvrđeno da je Srbija napala Hrvatsku, pa ni u slučaju Milana Martića, što se u Hrvatskoj često, mada neosnovano, poteže kao argument.

U to vreme, kaže Fila, Jugoslovenska narodna armija bila je branilac integriteta Jugoslavije.

On takođe smatra da Hrvatska svoj „unutrašnji“ zakon ne bi mogla da iskoristi ni za „ucenjivanje“ Srbije u vezi za članstvom u Evropskoj uniji, niti za isplatu ratne odštete.

„Oni su to već probali da urade tužbom, koja je odbačena“, naveo je Fila, govoreći o zahtevu Hrvatske pred Međunarodnim sudom prave.

Kada je u pitanju mogućnost revizije te presude, za koju još uvek teku rokovi, Fila je ukazao da su za otvaranje revizije pred Međunarodnim sudom pravde potrebne nove činjenice, a da u ovom slučaju njih nema, jer zakonska formulacija, poput one iz Zakona o braniteljima, nije činjenica.

Izvor: Tanjug, foto: Kurir arhiva

Kategorije: Vesti|Predsedništvo

Teme:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.