Најновије

Дачић: ОЕБС-у потребан детант Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да се ОЕБС налази у дубокој кризи и да је, као и у време стварања те организације, потребан детант, то јест попуштање затегнутости у односу великих сила.

Дачић, који је данас говорио на заседању Савета министара ОЕБС у Бечу, рекао је Танјугу да је расправа на овом скупу, али и чињеница да ће веома мало докумената бити усвојено, показатељ да нема консензуса и да су сукоби и проблеми који постоје у међународним односима велики.

Према његовим речима не могу се одвојити политичка и безбедносна, одбрамбена сфера, тако да је, као и у време када је ОЕБС стваран, неопходан детант у односима великих сила.

„Састанак у Бечу под председавањем Аустрије показује колико је ОЕБС, који обухвата 57 земаља чланица, подељена организација и колико је тешко, то јест немогуће доносити политичке одлуке“, нагласио је Дачић.

Упитан да ли је ОЕБС у већој кризи него што је био пре две године, када је том организацијом председавала Србија, Дачић је казао да је та организација била и тада у кризи.

„Земље су и тада биле веома подељене, али је Србија због своје спољнополитичке позиције и наше умешности, успевала да пронађе заједнички именитељ и успешно води ОЕБС не стављајући се ни на чију страну. Сада је та криза дубља. Потребно је много напора да се донесе нека одлука, јер се она доноси консензусом“, рекао је шеф српске дипломатије, те додао да „многи кажу да је председавање Србије било једно од најуспешнијих у историји ОЕБС“.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.