Најновије

Посланичко питање Ђорђа Милићевића, председника Посланичке групе СПС Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Посланичка група

Поштовано председништво, даме и господо народни посланици, имам само једно питање. Имајући у виду опредељеност државе да се Србија инфраструктурно развија, да модернизује постојеће саобраћајнице и гради потпуно нове, као што је Коридор 11, односно аутопут кроз западну Србију ка јужном Јадрану, користим прилику да најпре Владу и надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре подсетим на иницијативу града Ваљева, која је везена за пут I Б реда Лозница – Ваљево – Ћелије од Иверка до Непричаве у дужини од 16,6 километара, који спаја Град Ваљево са аутопутем.

Тренутно стање тог дела пута од Иверка до Непричаве у поменутој дужини је веома лоше. Ширина коловоза је недовољна, недовољан је број прикључака, без заштитне опреме, што озбиљно отежава саобраћај на овом делу пута. Угрожава сигурност и безбедност и негативно утиче на развој читавог града, читавог региона, а самим тим и државе.

Према информацијама које имам, постоји идејно решење за наведену деоницу од Иверка до Непричаве у дужини 16,6 километара, коју је изградио Саобраћајни институт ЦИП. Идејним решењем предвиђена је изградња пута по европским стандардима са четири коловозне траке, чиме би имали брзину магистралних саобраћајница.

Имплементацијом идејног решења обезбедило би се интегрисање саобраћајне мреже државног пута I Б реда Лозница – Ваљево – Лајковац, преко деонице од Иверка до Непричаве на саобраћајни систем Коридора 11. Радови на овој деоници би омогућили излазак целе Србије, источне Босне и дела Војводине на Коридор 11.

Изградњом наведене деонице обезбедио би се сигуран и безбедан саобраћај, омогућио бржи економски развој, равномерни економски развој, демографски и друштвени развој, а смањиће се време путовања, трошкова транспорта, бољи проток људи и роба. По завршетку деонице аутопута од Руме до Шапца овај државни пут ће бити својеврсна обилазница око Београда.

Истакао бих да Је Скупштина Града Ваљева у новембру 2016. године усвојила закључак о прихватању иницијативе за финансирање радова на изградњи дела пута I Б реда Лозница – Ваљево – Ћелије.

Полазећи од чињенице да Град Ваљево није у могућности да сопственим средствима финансира радове на изградњи ове деонице пута, али да постоји јасна намера и опредељеност да се она изгради , а имајући у виду значај и важност деонице, моје питање гласи да ли постоји могућност да Влада Србије, надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре сагледају све наведене околности, сагледају све наведене чињенице још једном, да радови на изградњи деонице саобраћајнице Лозница – Ваљево – Лајковац од Иверка до Непричаве, подсетићу још једном, у дужини од 16,6 километара, буду обухваћени заједно са радовима на изградњи Коридора 11?“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.